Business Club. Germania își atrage critici, indiferent ce face

Data publicării:
SPD And CDU/CSU Seal New Coalition Government
FOTO: Getty Images

Germania trebuie să-şi ajute partenerii din Uniunea Europeană să-şi relanseze economiile după criza coronavirusului, a spus, marţi, Angela Merkel, în cursul unei reuniuni a parlamentarilor din formaţiunea sa politică. Un apel ce ar putea suna cumva ciudat, altruist, dar dincolo de el se află o realitate obiectivă.

Germania cheltuiește sume mari pentru a-și susține companiile, iar asta stârnește nemulțumiri la nivelul Uniunii Europene. Cheltuielile uriașe ale germanilor pentru a-și susține marile firme afectate de pandemie defavorizează partenerii europeni cu o putere financiară mai mică și slăbește concurența la nivelul blocului comunitar, susțin mai mulți oficiali europeni, evident de altă naționalitate.

În prezent, jumătate din ajutoarele de stat acordate companiilor europene au fost date de Germania, din bugetul propriu. Piaţa unică ar fi puternic afectată de modul în care acestea vor fi acordate pentru că grupurile germane vor ieși întărite și vor sufoca rivalii din alte țări. Din sprijinul financiar de 1.900 de miliarde de euro puse la dispoziție de guvernele naționale și aprobate de Bruxelles astfel încât să nu fie considerate ajutoare de stat, cele date de Berlin acoperă 52%, urmează Franţa, cu 17%, şi Italia, cu 16%.

Cel mai mare transportator aerian din Europa, grupul german Lufthansa, discută cu guvernul de la Berlin o naţionalizare parţială şi un ajutor de 9 miliarde de euro pentru a evita falimentul. Pe masa executivului german se mai află un proiect de recapitalizare, cel al operatorului feroviar Deutsche Bahn.

Pentru a nu crea distorsiuni, de fapt pentru a le diminua, pentru că ele vor exista, Comisia Europeană a venit cu mai multe reguli pentru companiile care primesc ajutor. Printre acestea se numără interdicţia de a plăti dividende sau bonusuri managerilor. De asemenea, companiile nu vor avea dreptul să achiziţioneze o participaţie mai mare de 10% la companiile concurente, furnizori sau clienţi.

Dar dincolo de faptul în sine e foarte interesant să constați cum Germania își atrage critici, indiferent ce face. În anii anteriori, era aspru criticată că ține bugetele pe excedent, pune bani la saltea și cum nu dă drumul la cheltuieli, nu stimulează creșterea zonei euroAcum, când datorită  prudenței și acelor rezerve sprijină economia, tot nu e bine, că rupe concurența!

(sursa: Business Club)

Editare web: Luana Păvălucă  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri