Business Club. Polonia, noul copil problemă al Europei

Data publicării:
parlament european agerpres

Polonia calcă pe urmele Ungariei. În urma cu 5 ani partidul lui Viktor Orban dădea undă verde unei legi care construia autoritatea ce avea să monitorizeze presa din țară, un fel de CNA maghiar controlat de oamenii partidului. Acum, conservatorii proaspăt aleși în Polonia încearcă o mișcare similară. Partidul Lege și Justiție vine cu propria lege media prin care șefii televiziunii și radioului de stat ar fi dați afară.

Bruxelles-ul a intervenit imediat. Comisarul european pe probleme de mass media a indicat că măsura polonezilor încalcă valorile uniunii, iar legea va fi dezbatută de oficialii europeni.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a stabilit o primă dezbatere referitoare la statul de drept în Polonia în cadrul întâlnirii Colegiului de Comisari Europeni, săptămâna viitoare, pe 13 ianuarie.

Comisia Europeana le-a cerut polonezilor mai multe informații despre legea media și o alta referitoare la curtea constituțională. Nu a primit momentan niciun răspuns și deja se analizează instrumentele ce ar putea fi folosite împotriva Poloniei. Bruxelles-ul pare însă decis să acționeze mult mai hotarât decât în cazul derapajelor lui Viktor Orban. Pe atunci președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso le cerea maghiarilor să facă mici modificări la legea media intrucât s-ar putea să încalce regulile europene.

S-a evitat deschiderea unei discuții despre statul de drept, însă acum în cazul Poloniei s-a anunțat imediat o dezbatere pe această temă. Ba chiar, comisarul european Günther Oettinger a amenințat că va recurge la represalii dacă puterea din Polonia încalcă principiile statului de drept. Tonul mult mai dur decât cel folosit în cazul Ungariei e explicat pe de-o parte de instrumentele pe care UE le are astăzi pentru a presa statele membre și pe care nu le avea în urmă cu 5 ani, dar și de afinitățile politice din interioriul uniunii.

Partidul lui Viktor Orban e parte din familia popularilor europeni, care îi sărea în ajutor în vreme ce puterea din Polonia e în familia conservatorilor. Pentru Bruxelles costul politic pentru penalizarea Poloniei e mult mai mic decât în cazul Ungariei însp presiunile trebuie făcute cu măsură. O critică prea dură ar putea contura în tușe și mai groase imaginea Europei care își patronează membrii.

Astfel, s-a reacționat și la derapajele altor țări, precum Austria sau Ungaria, și în final partidele de la putere de acolo au picat victime, și-au creat noi aliați iar vechile probleme nu și-au găsit rezolvare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri