C. Diaconescu: După activarea Articolului 7 pentru Ungaria, în octombrie, România va intra în discuție la PE

Data publicării:
parlamentul european

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu avertizează că, după sancționarea Poloniei și Ungariei cu „soluția nucleară”, adică prin activarea Articolului 7 din Tratatul UE, Parlamentul European sau Consiliul European ar putea să se uite mai atent și la situația din România și să ia aceeași decizie. Premierul Viorica Dăncilă a fost invitată să dea explicații în Parlamentul European, la începutul lunii octombrie, despre situația din România, inclusiv despre violențele Jandarmeriei de la mitingul din 10 august, dar și privind modificarea Codurilor penale și legilor justiției. 

„Este o decizie interesantă, de această decizie ar trebui ca toți decidenții politici de la București să ia act cu seriozitate mare. Aseară, grupul PPE, de care depindea întrunirea celor două treimi, nu a reușit să se pună de acord, lăsând liber la vot. Astăzi îl auzeam pe Juncker spunând sec că încălcarea statului de drept duce la aplicarea articolului 7. Iată că și în Grupul popularilor s-a luat o decizie cât se poate de clară.

Vor trebui discutate procedurile, dacă este îngrijorare, ce este important este că la începutul lui octombrie România va intra în discuție în Parlamentul European. Dacă nu se iau în considerare, iată că Polonia, avându-l pe Tusk, a intrat în atenția Articolului 7, iar Ungaria la fel. Aceste două state nu au reușit să scape de acest Articol 7.

Să citească Raportul care a fost aprobat în Parlament, și să vadă că mare parte din critici se referă la încălcarea justiției, dacă înlocuiești Ungaria cu România s-ar putea să se potrivească cu tot ce se întâmplă la București.

Nu știu cine din România ar putea să se apere, în cazul în care se pornesc aceste proceduri. Situația este critică, în loc să spui că cei de la Bruxelles, de la Luxemburg și Strasbourg nu știu cu cine vorbesc, mai bine ar încerca să țină cont de aceste semnale și să treacă la calmarea unei atitudini.

Se intră în discuție în Consiliul European, statul respectiv își prezintă punctul de vedere, se dau termene, dacă îngrijorarea devine serioasă, într-o procedură se votează cu două treimi, în alta cu unanimitate. Când ai intrat într-o astfel de procedură, marile probleme vin de la investiții, nu mai ești un stat în care se poate investi, ești un stat izolat, marginalizat”, a declarat fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, în direct la Digi24.

Parlamentul European a decis că va avea o dezbatere în plen despre situaţia din România. E vorba despre modificările din Justiţie şi statul de drept, dar şi despre proteste.

Conferinţa preşedinţilor, formată din şefii grupurilor politice din Parlamentul UE, a decis ca această dezbatere să fie trecută pe agenda sesiunii plenare de la începutul lunii octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri