News Alert Încă un eșec în Parlament pentru Boris Johnson. Camera Comunelor respinge propunerea sa de convocare a alegerilor anticipate

Data actualizării: Data publicării:
boris johnson se uita in sus cu ochii umezi
Foto: Guliver/Getty Images

Parlamentarii britanci au respins miercuri seara propunerea premierului Boris Johnson de convocare a alegerilor legislative anticipate în luna octombrie, în contextul impasului generat de hotărârea Camerei Comunelor prin care se împiedică producerea unui Brexit fără acord la 31 octombrie.

Camera Comunelor poate convoca alegeri anticipate cu o majoritate de două-treimi, or propunerea premierului britanic n-a întrunit voturi suficiente, în ciuda faptului că și liderul opoziției părea dispus să accepte provocarea. În favoarea propunerii au votat 298 de membri ai Camerei Comunelor, 56 s-au pronunţat împotrivă, iar restul parlamentarilor s-au abținut. Ar fi fost nevoie de votul a 434 de parlamentari. 

Acest vot negativ este al treilea primit de Boris Johnson în ultimele 24 de ore. 

Parlamentarii laburişti au avut însă instrucţiuni din partea partidului să se abţină de la vot, scrie Agerpres.

Reacția lui Boris Johnson

În ciuda acestui nou eșec în Parlament, premierul britanic Boris Johnson nu a ratat ocazia de a-l tachina pe liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, după ce acesta a cerut deputaţilor săi să se abţină de la vot. „Este pentru prima oară în istorie când opoziţia a votat pentru a demonstra încredere în guvernul Majestăţii Sale”, a afirmat Boris Johnson într-o scurtă intervenţie după eşecul convocării de alegeri anticipate. „Nu pot decât să speculez cu privire la motivele din spatele ezitării sale, concluzia evidentă fiind, mă tem, că el nu crede că va câştiga”, a spus Boris Johnson.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus, miercuri seară, convocarea alegerilor parlamentare anticipate în octombrie, după ce Camerei Comunelor a votat  o moțiune pentru evitarea producerii unui Brexit fără acord. 

„Ţara trebuie să decidă dacă liderul opoziţiei sau eu mergem la Bruxelles” pentru a rezolva problema Brexit, a declarat Boris Johnson în Camera Comunelor, potrivit Mediafax. „Dacă voi mai fi prim-ministru, voi încerca să obţin un acord. Şi, credeţi-mă, ştiu că pot. În opinia acestui guvern, trebuie să fie organizate alegeri parlamentare pe 15 octombrie”, a adăugat Boris Johnson, conform BBC, precizând că, în cazul în care Partidul Conservator (centru-dreapta) va forma şi viitorul guvern şi el va rămâne prim-ministru, va retrage Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu sau fără un acord Brexit.

Ce vrea opoziția

La rândul său, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), a denunţat lipsa de claritate a guvernului condus de Boris Johnson în privinţa Brexit şi se declarase favorabil unui scrutin parlamentar anticipat, însă, potrivit Agerpres, Partidul Laburist şi alte formaţiuni politice din opoziţie au declarat că nu vor susţine moţiunea în acest sens până când legislaţia menită să prevină un Brexit fără acord nu intră în vigoare.

Liderul laburist Jeremy Corbyn l-a acuzat miercuri pe premierul Boris Johnson că oferă „otrava unei ieşiri fără acord„ prin chemarea adresată parlamentarilor de a susţine organizarea de alegerile anticipate. La doar câteva minute de la aprobarea legii care cere amânare Brexitului, Corbyn şi-a reiterat poziţia privind susţinerea pentru un nou scrutin odată ce actul normativ va intra în vigoare. „Lăsaţi ca acest proiect de lege să obţină avizul regal şi apoi vom susţine alegerile”, a declarat Corbyn.

Actul normativ adoptat mai devreme, de blocare a unui Brexit fără acord,  a primit 327 de voturi „pentru” şi 299 „împotrivă” și urmează să fie dezbătut în Camera Lorzilor. Acesta creează cadrul legal prin care să poate cere premierului să solicite UE amânarea Brexitului până pe 31 ianuarie, cu excepţia cazului în care parlamentul aprobă un nou acord sau votează în favoarea unui Brexit fără acord până pe 19 octombrie.

Boris Johnson a reacţionat afirmând că această lege a fost menită să răstoarne rezultatul referendumului din 2016 asupra Brexitului, în care 52% dintre participanţi au ales ca Marea Britanie să părăsească UE.

„În viziunea acestui guvern acum trebuie să fie alegeri marţi, 15 octombrie", a declarat premierul britanic."Eu nu doresc alegeri, publicul nu doreşte alegeri, dar această Cameră nu a lăsat nicio altă opţiune", a adăugat el.

Boris Johnson, care nu mai are majoritatea în parlament, a insistat că poate încă negocia cu Bruxelles-ul un nou acord asupra Brexitului în timp util pentru a permite ţării să părăsească UE pe 31 octombrie. A spus însă că este „complet imposibil pentru guvern să funcţioneze” în condiţiile noii legi, care are încă nevoie de votul Camerei Lorzilor. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri