„Căsătorește-te cu violatorul tău”. Un proiect de lege scandalos care permite grațierea bărbaților după relații sexuale cu minore

Data actualizării: Data publicării:
fata mireasa

O lege care le-ar permite bărbaților acuzați de relații sexuale cu fete sub 18 ani să evite pedeapsa dacă se căsătoresc cu victimele lor va fi introdusă în parlament, în Turcia, potrivit Mediafax.

Controversatul proiect de lege „Căsătorește-te cu violatorul tău”, pe care parlamentarii intenționează să îl prezinte parlamentului turc la sfârșitul lunii ianuarie, a stârnit furie printre organizațiile pentru drepturile femeilor din țară.

Criticii susțin că legislația, pe care Partidul Democrat al Opoziției (HDP) o contestă și solicită guvernului o anuleze, nu numai că legitimează căsătoria cu copiii și violul legal, dar deschide calea pentru abuzul și exploatarea sexuală a copiilor.

Un proiect de lege similar a fost învins în Turcia în 2016. Legislația ar fi grațiat bărbații doar dacă ar fi făcut sex fără „forță sau amenințare”.

Agențiile Națiunilor Unite au avertizat că proiectul de lege va genera un peisaj de impunitate pentru abuzul asupra copiilor și le va lăsa pe victimele vulnerabile să aibă parte de maltratare suplimentară și suferință din partea agresorilor lor.

Suad Abu-Dayyeh, un activist specializat în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Afganistan și Pakistan pentru Egalitate Acum, o organizație nonguvernamentală care își propune să promoveze drepturile femeilor și fetelor, a declarat că este „șocant” că politicienii încearcă să treacă un proiect de lege care „asigură impunitatea autorilor exploatării sexuale a copiilor”.

Erdogan, președintele Turciei: Nu puteți pune femeile și bărbații pe egalitate. Este împotriva naturii

Violența împotriva femeilor și fetelor este predominantă în Turcia - 38% dintre femeile turce au suferit violență fizică sau sexuală din partea unui partener, potrivit Națiunilor Unite.

Un grup de campanii numit We Will Stop Femicide a estimat că aproximativ 409 de femei au fost ucise de un partener sau un membru al familiei în 2017 - o creștere accentuată din totalul de 237 cu patru ani în urmă. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că egalitatea între bărbați și femei este „împotriva naturii” la un summit din Istanbul din 2014.

Erdogan a spus: „Nu puteți pune femeile și bărbații pe egalitate. Este împotriva naturii”.

El a cerut femeilor să aibă cel puțin trei copii și a susținut că viața unei femei este „incompletă” dacă nu s-a reprodus. „O femeie care spune pentru că lucrez nu voi fi mamă neagă de fapt feminitatea”, a spus el. „O femeie care respinge maternitatea, care se abține să fie în preajma casei, oricât de reușită este viața ei de muncă, este deficitară, este incompletă”.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri