Cât cheltuie statele europene pentru apărare

Data publicării:
euro bancnote teancuri bani crop

Cât de mult cheltuie statele europene pentru apărare? Este o întrebare de actualitate, mai ales în contextul securităţii din regiune din prezent.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au alocat, în 2016, aproximativ 200 de miliarde de euro pentru sectorul de apărare. Asta înseamnă 1,3% din Produsul Intern Brut al regiunii, potrivit ultimelor date Eurostat. Este mai puţin decât suma cheltuită pentru protecţie socială, sănătate sau educaţie, dar mai mult decât s-a alocat din cheltuielile publice pentru recreere şi cultură, spre exemplu.

Marea Britanie a cheltuit cel mai mult pe apărare - 47 de miliarde de euro. Asta reprezintă echivalentul a 24% din totalul alocat la nivelul Uniunii Europene. Este urmată în acest top de Franţa, Germania şi Italia. Sumele alocate cele patru state reprezintă 71% din totalul cheltuielilor pentru aparare din Uniunea Europeană.

România ocupă locul 15 în topul statelor care au cheltuit cei mai mulţi bani în acest domeniu. În total, 1,5 miliarde de euro în 2016, adică 0,9% din Produsul Intern Brut, conform datelor Eurostat. Cheltuielile s-au dublat însă în 2017. Au depăşit 3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 1,8% din PIB, potrivit raportului NATO pe anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri