Catalonia. Vot simbolic pentru independență

Data publicării:
independenta catalonia

Totuşi, rezultatele trag un semnal de alarmă guvernului de la Madrid care ar putea să facă mici concesii conducerii regiunii autonome. 

Imediat după închiderea urnelor, zeci de mii de oameni au sărbătorit evenimentul. Liderul naţionalist, Artur Mas, a afirmat că regiunea Catalonia a demonstrat că vrea să se guverneze singură. Liderul comunităţii catalane a mai spus că de acum înainte guvernul spaniol nu mai poate rămâne indiferent faţă de doleanţele locuitorilor regiunii.

„Dacă guvernul spaniol nu vrea să se aşeze la masă pentru a începe discuţii, negocieri, pentru a ajunge la acorduri, în viitorul apropiat vom folosi această modalitate, a votului, pentru a ţine un referendum”, a declarat Arturo Mas.

Chiar dacă nu va avea niciun efect juridic, mulţi catalani au văzut votul ca pe un moment istoric:

„Sper ca mesajul să ajungă la Madrid, iar autorităţile să își dea seama ce înseamnă acest vot (n.red.). Este inutil să votezi pentru nimic”

„Sper că vom avea un cadru politic diferit. Sper ca atât politicienii de aici, cât şi cei de la Madrid, vor ajunge la un acord, astfel încât să putem merge mai departe”.

Nu toţi sunt însă de acord cu independenţa Cataloniei Sute de oameni au participat la Barcelona la un miting ÎMPOTRIVA separării de Spania.

„Catalonia este Spania şi nimeni nu realizează asta. Jumătate dintre localnici sunt împotriva indepenendeţei. Suntem spanioli şi suntem catalani. Nimeni nu pare să ia asta în calcul. Suntem ai nimănui”, a declarat un participant.

De altfel, întreaga clasă politică din Spania a condamnat referendumul. De la Madrid, premierul Mariano Rajoy dă asigurări că atât timp cât el este premier, regatul spaniol va rămâne întreg. Pentru acest lucru este gata să facă şi mici concesii. Se gândeşte la o reformă constituţională, prin care ambiţiile naţionaliste catalane să fie satisfăcute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri