Catherine Ashton va merge la Kiev pentru continuarea eforturilor de mediere

Data publicării:
Proteste Kiev 6381411-AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY

 

Doamna Ashton va purta discuţii cu opoziţia şi cu autorităţile ucrainene marţi şi miercuri”, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, Maja Kocijancici, scrie Mediafax.

Catherine Ashton a anunţat luni că Uniunea Europeană se consultă cu Statele Unite şi Fondul Monetar Internaţional pentru identificarea modalităţilor de a oferi ajutor financiar Ucrainei. Departamentul de Stat american a confirmat că discută cu UE pe tema oferirii unui ajutor financiar Ucrainei.

Anunţul privind necesitatea unui ajutor occidental a fost făcut în urma unor întrevederi între lideri ai opoziţiei ucrainene cu oficiali europeni de rang înalt, sâmbătă, la Munchen, în Germania.

Un lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, a cerut un ajutor de 11 miliarde de euro.

Şefa diplomaţiei europene nu a oferit nicio precizare cu privire la fondurile care ar fi disponibile.

Un diplomat european intervievat de AFP a subliniat că va fi dificil pentru occidentali „să se ridice la înălţimea ofertei ruseşti”, de 15 miliarde de dolari.

Ashton s-a deplasat în repetate rânduri la Kiev pentru a purta discuţii cu liderii opoziţiei şi cu preşedintele Viktor Ianukovici, care a refuzat, la jumătatea lui noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu UE, preferând apropierea de Rusia. Acest refuz a declanşat un val de constestare în Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri