Căutătorii de comori au făcut dezastru în Olanda, urmărind harta presupusului tezaur al naziștilor. Nu au găsit nimic

Data actualizării: Data publicării:
O hartă despre care se crede că indică locul unei comori ascunse de soldaţii germani în Olanda
Harta a fost făcută publică de Arhivele Naţionale din Olanda după ce a expirat termenul de 75 de ani în care putea fi considerată un document clasificat. Foto: Profimedia Images

Zeci de oameni au căutat la sfârşitul săptămânii trecute un tezaur pe care soldaţi ai Germaniei naziste l-ar fi îngropat în satul olandez Ommeren, după ce Arhivele Naţionale ale Ţărilor de Jos au dezvăluit o hartă care pare să indice locul unde au fost îngropate patru lăzi pline cu bijuterii, monede, aur, ceasuri, diamante şi alte pietre preţioase.

Autorităţile locale iau în calcul măsuri suplimentare la Ommeren, unde numeroase persoane şi-au petrecut weekendul încercându-şi norocul în căutarea presupusei comori din al Doilea Război Mondial, deşi cercetările efectuate anterior de statul olandez în acel loc nu au condus la descoperirea e, relatează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit unui purtător de cuvânt municipal, vânătorii de comori, înarmaţi cu lopeţi şi detectoare de metale, au făcut săpături chiar şi pe proprietăţi private. Poliţia nu a dat încă amenzi, cerându-le doar să părăsească zona. Proprietarul unui teren a găsit un bărbat intrat până la piept într-o groapă pe care o săpase în speranţa că va găsi comoara.

Obiectele de valoare au fost furate de nazişti de la o bancă din oraşul olandez Arnhem în august 1944. Harta Arhivelor Naţionale oferă indicii despre localizarea comorii, pe baza mărturiei unui soldat german, care în 1947 a mărturisit că a văzut cu ochii lui cum trei dintre colegii săi au îngropat cele patru lăzi de muniţii pline cu valori.

Autorităţile olandeze au încercat de mai multe ori de atunci să găsească această comoară, dar fără succes. Una dintre teoriile vehiculate este că aceiaşi soldaţi germani ar fi dezgropat lăzile câteva zile mai târziu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri