„Cauți o baie de sânge?” Un europarlamentar spaniol o admonestează pe Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus

Data publicării:
Europarlamentarul spaniol Manu Pineda ia cuvantul in parlamentul european
Europarlamentarul spaniol Manu Pineda (Stânga Unită) Foto: captură video

Un europarlamentar spaniol a criticat-o aspru pe lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care marți a discutat printr-o legătură video, de la Vilnius, cu membrii comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. „Căutați o baie de sânge?”, a luat-o el la rost.

Manu Pineda, care face parte din grupul Stânga Unită, a reacționat la discursul Svetlanei Tihanovskaia, după ce aceasta le-a vorbit eurodeputaților despre protestele din Belarus și momentul-cheie prin care trece țara sa. „Doamnă Tihanovskaia, știți câtă presiune poate pune UE. Am văzut în Venezuela. Sunteți gata să aduceți sancțiuni împotriva poporului dvs, doar pentru că nu a votat pentru dumneavoastră? Ca președinte, căutați o baie de sânge, așa cum s-a întâmplat în Ucraina? Sunteți pregătită ca poporul din Belarus să plătească cu sânge, durere și suferință pentru că nu v-a ales președintă? Pentru că despre asta este vorba”, a spus Manu Pineda. 

Europarlamentarul din Spania a criticat-o pe contracandidata lui Aleksandr Lukașenko pentru că aruncat dubii asupra rezultatului alegerilor din 9 august, fără a aduce dovezi că votul a fost fraudat în favoarea celui care conduce autoritar Belarusul de 26 de ani. „Dna Tihanovskaia a luat 10 la sută la alegeri. A fost invitată aici, la Parlamentul European, dar ea este acolo, acuzând guvernul din Belarus de tot felul de lucruri pentru care nu avem nicio dovadă. Poate că ar fi trebuit să invităm și un purtător de cuvânt al Guvernului, să auzim și versiunea lor”, a spus Pineda. 

Manu Pineda susține că revoltele din Belarus sunt un pretext pentru ca NATO să se apropie de granițele Rusiei

Europarlamentarul a mers și mai departe, apropiindu-se de poziția oficială de la Minsk: a sugerat că revoltele din țară sunt folosite drept pretext pentru a plasa forțele NATO mai aproape de Rusia. 

„Am auzit oameni spunând că sunt convinși că rezultatul alegerilor a fost falsificat, că nu e vorba de un joc politic. Păi atunci, ce se întâmplă? Problema aici este că se încearcă ca tancurile și bombele NATO să fie aduse mai aproape de granița rusă. Dacă este vreun amestec din partea Rusiei, este legitim, pentru că a fost solicitat de guvernul din Belarus”, a explicat spaniolul. „Intervenția noastră nu este legitimă, pentru că nu a fost solicitată”, a arătat Manu Pineda. 

Spaniolul a fost una dintre puținele voci discordante la ședința care a avut loc marți, marea majoritate a colegilor săi europarlamentari având cuvinte de apreciere pentru Svetlana Tihanovskaia. Discursul ei, în care a spus că Belarusul trece printr-o „revoluție  democratică”, a fost îndelung aplaudat, relatează Euronews. 

Manu Pineda este la primul său mandat de europarlamentar, fiind ales în 2019 din partea Izquierda Unida, o mișcare ce are printre fondatori Partidul Comunist din Spania și care din ianuarie anul acesta participă pentru prima oară la guvernare având un ministru în echipa condusă de socialistul Pedro Sanchez.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri