CE ar putea da în judecată Polonia pentru zonele „fără LGBT”

Data actualizării: Data publicării:
Oameni cu steraguri LGBT
Paradă LGBT la Varșovia. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană ia în considerare să deschidă o procedură de infringement împotriva Poloniei din cauza zonelor „fără LGBT” înființate de unele autorități locale, au declarat doi oficiali europeni pentru Reuters.

UE spune că drepturile comunității LGBT trebuie respectate în toate statele membre, dar partidul naționalist din Polonia a făcut din politicile anti-gay o parte a platformei sale de guvernare.

În martie, Polpnia a interzis în mod explicit cuplurilor de același sex să adopte copii, în timp ce peste 100 de orașe și zone s-au declarat „fără LGBT”.

„Verificăm dacă există o încălcare a tratatelor UE” prin crearea acestor zone, a spus un oficial al UE, adăugând că procesul nu a fost încă finalizat. Un al doilea oficial a confirmat că executivul de la Bruxelles analizează problema.

Cunoscută ca procedură de infringement (încălcare a dreptului comunitar), o astfel de acțiune judiciară ar cere Poloniei să elimine acele zonele sau, în caz contrar, să plătească amenzi substanțiale.

La solicitarea Reuters, un purtător de cuvânt al guvernului polonez a spus: „Nu există legi în Polonia care să discrimineze persoanele pe baza orientării lor sexuale”.

Polonia se află deja sub o procedurî specială a UE pentru nerespectarea statului de drept.

Partidul aflat la guvernare în Polonia, Lege și Justiție (PiS) a avut mai multe dispute cu UE asupra valorilor democratice, deoarece a adus sistemul de justiție și mass-media sub un control mai puternic al statului, a limitat drepturile femeilor și a respins imigrația din Orientul Mijlociu și Africa.

În ciuda unei astfel de presiuni și a faptului că Polonia este un beneficiar major al ajutorului financiar al UE, Varșovia a refuzat în mare măsură să schimbe abordarea, spunând că trebuie să apere obiceiurile tradiționale și catolice ale țării.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri