Ce fac autorităţile din Dortmund pentru a-i ajuta să se integreze pe imigranţii români şi bulgari

Data publicării:
627x0

Aproximativ 3.500 de imigranţi din România şi Bulgaria sunt înregistraţi de autorităţile din Dortmund, respectiv de şase ori mai mulţi decât erau la momentul aderării celor două ţări la UE, în 2007. În Nordstadt, un cartier muncitoresc din oraş, numărul lor a crescut de 20 de ori, notează Der Spiegel.

Mulţi dintre românii şi bulgarii nou sosiţi - majoritatea romi - creează oraşului probleme suplimentare. "Aproape niciunul dintre imigranţi nu are calificare profesională, iar analfabetismul este foarte răspândit", afirmă Birgit Zoerner, directoarea departamentului orăşenesc pentru servicii sociale.

Oficialii municipali consideră un succes atunci când părinţii imigranţi îşi trimit copiii la şcoală. "Oamenii care se confruntă cu probleme de supravieţuire întreaga zi nu se gândesc prea mult la viitor", a declarat Zoerner.

Situaţia s-a înrăutăţit acum trei ani

Potrivit lui Jürgen Walter, şeful Departamentului pentru siguranţă şi afaceri guvernamentale din Dortmund, situaţia s-a înrăutăţit în urmă cu trei ani, când prostituţia şi jafurile s-au înmulţit, iar condiţiile de locuit au devenit improprii. Dar în momentul în care rezidenţii originari din diverse ţări au protestat, iar unii dintre ei chiar s-au mutat în altă parte, municipalitatea a intervenit.

În mai 2011, primăria a interzis prostituţia pe străzi în Nordstadt şi a înfiinţat o forţă operaţională care monitoriza zona.

Biroul pentru protecţia copilului a luat în grijă mai mulţi copii atunci când a constatat că sănătatea lor era în pericol, iar oraşul a început să ajute imigranţii în diverse moduri, între altele, înfiinţând centre de consiliere. Serviciul de sănătate publică din Dortmund oferă în prezent asistenţă medicală în clinici speciale copiilor şi femeilor fără asigurare de sănătate.

Managerii din cartier ajută, de asemenea locuitorii din Nordstadt. David Grade organizează săptămânal sesiuni educaţionale pentru copiii romi pe un teren de joacă din Düppelstrasse.

"Guvernul federal a fost implicat în aprobarea aderării la UE a României şi Bulgariei, dar noi trebuie să suportăm consecinţele", a declarat Zoerner. Ea a trimis o scrisoare Guvernului federal pentru a-i cere sprijinul, dar încă nu a primit un răspuns.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...