Sari la conținut

Ce înseamnă pentru Europa victoria lui Orban la alegeri

Un adversar al Uniunii Europene a triumfat la graniţa României. Euroscepticul de dreapta Viktor Orban şi-a asigurat al patrulea mandat de premier al Ungariei după victoria de duminică a partidului său la alegerile parlamentare. Deşi aproape jumătate dintre alegători erau nehotărâţi cu cine să voteze, rezultatul a confirmat temerile activiştilor care vorbeau despre continuarea regimului anti-european şi de cenzură.

„Am câştigat!”

Aşa a apărut Viktor Orban în faţa miilor de susţinători adunaţi la Budapesta.

Pentru a treia oară consecutiv, partidul conservator va avea majoritate în Parlamentul ungar. Premierul maghiar a dat de înţeles că va continua pe acelaşi drum ca şi până acum, care l-a făcut un oponent al Uniunii Europene.

Am trecut de o bătălie mare. Am câştigat o victorie crucială şi am obţinut şansa de a apără Ungaria”, a mai spus premierul Ungariei.

Blocul eurosceptic din Europa Centrală se întăreşte

Succesul lui Viktor Orban întăreşte grupul naţionalist şi eurosceptic ce a apărut în Europa Centrală. Budapesta, Viena, Praga, Bratislava şi Varşovia ar putea provoca probleme serioase Uniunii Europene.

Victoria zdrobitoare a Fidesz a provocat şi o demisie, a lui Vona Gabor. Liderul partidului popular - Jobbik - fost extremist de dreapta, şi-a depus mandatul pentru că nu se aştepta să fie votat de numai 19 procente dintre alegători.

Cifrele obținute de Fidesz

Fidesz, partidul premierului naţionalist de dreapta Viktor Orban, a obţinut 49,5% din voturi în alegerile legislative, potrivit primelor rezultate parţiale anunţate oficial după numărarea a 69,1% din voturi.

Fidesz ar obţine majoritatea în Parlamentul Ungariei, astfel că Viktor Orban se îndreaptă spre cel de-al treilea mandat consecutiv de prim-ministru.

Partidul lui Viktor Orban ar urma să deţină 134 de mandate după numărarea a 74.6% din voturi, potrivit Biroului electoral.

Jobbik ar fi câştigat 20% din voturi, rezultate preliminare, în timp ce socialiştii ar fi obţinut 11,85%.

Europarlamentar: E îngrijorător că discursul urii al lui Orban e acceptat şi legitimat de PPE

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt a condamnat faptul că discursul urii al premierului ungar Viktor Orban este acceptat şi legitimat de PPE, el susţinând că este cea mai întunecată epocă pe care a cunoscut-o vreodată Europa.

„O campanie în care evreii bogaţi au fost acuzaţi de toate problemele din lume a funcţionat încă o dată, conducând la cea mai întunecată epocă pe care a cunoscut-o vreodată Europa. Este cu atât mai îngrijorător faptul că discursul urii practicat de Orbán este acceptat şi, în consecinţă, legitimat de familia sa politică, PPE. Ungaria şi Europa merită mai mult”, a scris Verhofstadt pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul se declară însă încrezător că există şi o alternativă.

„Am fost la reuniunea de final de campanie a Momentum, o petrecere pentru tinerii care doresc ca Ungaria să joace un rol constructiv în Europa. Există speranţă pentru Ungaria!”, încheie Verhofstadt.

Sursa: Digi24, News.ro