Ce promite noul lider al dreptei spaniole

Data publicării:
pablo casado - fb

Partidul Popular spaniol şi-a ales un nou preşedinte în locul lui Mariano Rajoy, cel care a făcut un pas în spate după ce a pierdut guvernarea, luna trecută.

Noul lider al formaţiunii conservatoare este Pablo Casado, un absolvent de drept în vârstă de 37 de ani şi fost purtător de cuvânt al partidului. El a reuşit să o întreacă pe fosta mână dreaptă a lui Mariano Rajoy,  Soraya Sáenz de Santamaría.

Casado a fost şef al cabinetului premierului Jose Maria Aznar şi adjunctul directorului de comunicare în Guvernul lui Mariano Rajoy timp de trei ani.

Această alegere anunţă o turnură spre dreapta a popularilor spanioli. Noul preşedinte vrea o reîntoarecere către tradiţii, se opune avortului, dar vrea tăieri de taxe pentru populaţie şi firme. De asemenea, Pablo Casado a adoptat şi o poziţie intransigentă în cazul separatismului catalan şi îşi doreşte ca Spania să joace un rol de frunte în Uniunea Europeană.

„Spania are nevoie de o întărire a instituţiilor, să întărim Constituţia în loc să vorbim despre ruperea ei, să întărim legile ca să prevenim orice provocare secesionistă”, a declarat noul lider al dreptei spaniole, Pablo Casado.

Mariano Rajoy a fost ales preşedintele al Partidului Popular în 2004 şi în 2011 a devenit premier, funcţie pe care a ocupat-o până la 1 iunie, când guvernul său a căzut după o moţiune de cenzură.

Rajoy a fost înlocuit la conducerea Executivului spaniol de socialistul Pedro Sanchez.

Deşi Partidul Popular a pierdut guvernarea în favoarea socialiştilor, are cele mai multe mandate în legislativ.

Citiți și: 

Spania | Guvern proeuropean, format din 11 femei și 6 bărbați

Portret. Cine este Pedro Sánchez, socialistul care va forma noul guvern al Spaniei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri