Ce salariu are un europarlamentar

Data actualizării: Data publicării:
salariu europarlamentar
Salariul unui europarlamentar poate ajunge la peste 100.000 de euro pe an | Foto: Guliver/Getty Images

Salariul unui europarlamentar poate ajunge până la 8.757,70 euro în formă brută, începând din iulie 2018. Toți banii pentru salariile europarlamentarilor provin din bugetul Parlamentului European.

Citește mai multe despre alegerile europarlamentare din 2019

Până în 2009, europarlamentarii primeau același salariu ca parlamentarii din țara lor de origine, astfel încât, de exemplu, un europarlamentar italian câștiga de patru ori mai mult decât omologul său spaniol și de 14 ori mai mult decât cei din țări precum România, recent intrate în Uniunea Europeană, la acea vreme.

Toți europarlamentarii primesc același salariu, de aproximativ 8.700 de euro, din care se scad apoi taxele plătite către UE și contribuțiile. Astfel, salariul net al unui europarlamentar este de 6.824,85 de euro.

Pe lângă asta, majoritatea statelor membre UE își obligă europarlamentarii să plătească taxe și în țară, astfel că salariul pe care îl ia în mână un europarlamentar variază în funcție de legislația privind taxele din țara sa de origine.

Salariul unui europarlamentar este calculat ca reprezentând 38,5% din salariul de bază al unui judecător de la Curtea Europeană de Justiție, deci europarlamentarii nu au control asupra sumei pe care o primesc lunar pentru această funcție.

Deși toți europarlamentarii au același salariu, există și unele excepții: demnitarii care au avut un mandat în Parlamentul European și înainte de alegerile din 2009 au putut opta pentru a fi plătiți conform sistemului din țara lor, adică pentru a încasa același salariu precum membrii Parlamentului statului respectiv.

Un europarlamentar mai primește și alți bani, pe lângă salariu

Pe lângă salariu, un europarlamentar mai primește și alte sume de bani pentru activitatea sa. Acestea sunt grupate în:

  • Cheltuieli pentru deplasări

Europarlamentarii își pot deconta toate cheltuielile de deplasare la sesiunile plenare din PE, la întâlnirile de comitet sau la reuniunile grupurilor politice, care au loc la Bruxelles sau Strasbourg.

  • Diurna zilnică

Un europarlamentar mai primește și o diurnă de 320 de euro pentru acoperirea costurilor cu cazarea, mesele și alte cheltuieli pentru fiecare zi în care se află la Bruxelles sau Strasbourg, cu condiția ca ei să semneze registrul de prezență la evenimentele la care participă.

Diurna este redusă la jumate dacă europarlamentarii nu sunt prezenți la mai mult de jumătate din sesiunile plenare unde se votează.

Pentru evenimentele și întâlnirile care au loc în afara Uniunii Europene, diurna zilnică este de 160 de euro, însă cheltuielile cu cazarea sunt decontate separat.

  • Costuri de cazare

În 2019, un europarlamentar mai poate primi și 4.513 euro pe lună, pentru a acoperi activitatea de europarlamentar, precum costurile cu închirierea biroului, costurile de management, abonamente la companii de telefonie etc.

Vârsta la care europarlamentarii se pot pensiona este 63 de ani, iar o pensie de europarlamentar reprezintă echivalentul a 3,5% din salariul pentru un an de mandat în PE, dar nu mai mult de 70% în total.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri