Ce spun taximetriștii români din Spania despre Uber

Data publicării:
protest taxi spania

Două dintre cele mai vizitate oraşe din lume, Madrid şi Barcelona, au fost paralizate astăzi de greva generală a taximetriştilor. Mii de şoferi au protestat, nemulţumiţi că serviciile de transport persoane Uber şi Cabify le fură clienţii şi, spun ei, ocolesc legile spaniole. Reprezentanţii firmelor incriminate nu sunt deranjaţi de protestul taximetriştilor. Ei resping toate acuzaţiile şi spun că era timpul ca transportul de persoane din Spania să ţină pasul cu vremurile. Ca şi cum blocajele provocate de protest nu erau suficiente, ca să-şi facă şi mai bine simţită prezenţa pe străzi, taximetriştii s-au folosit de petarde şi fumigene.

„Taximetriştii din Madrid, din Barcelona, din toata Spania, în număr de 20.000, sunt prezenţi în capitala Spaniei pentru a protesta față de serviciile de transport de persoane Uber şi Cabify. Diferenţa între ceea ce se întamplă în România şi ceea ce se întamplă în Spania este faptul că aici primăriile şi comunităţile autonome au autorizat funcţionarea celor de la Uber şi Cabify”, relatează Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania.

Taximetriştii acuză autorităţile spaniole că încalcă legislaţia care prevede că poate exista o singură maşină Uber sau Cabify la fiecare 30 de taxiuri. Protestatarii susţin că, la ora actuala, raportul este de un Uber sau Cabify la fiecare 7 taxiuri,.

În Spania, serviciile de taximetrie trebuie să respecte reguli stricte, iar siguranţa şi confortul călătorilor sunt puse pe primul loc. Preşedintele asociaţiei taximetriştilor din Spania spune că şoferii maşinilor galbene sunt victimele ideilor liberale din Uniunea Europeană.

Impozitele pe care le plătesc Uber şi Cabify ajung în Olanda și Irlanda, în adevărate paradisuri fiscale ce nu aduc beneficii pentru orașele noastre”, spune Julio Garcia, preşedintele Asociaţiei Taximetriştilor.

Printre participanţii la protest au fost şi destui români care fac taximetrie în Peninsula Iberică.

„Problema e că, la platformele acestea mondiale care s-au inventat de pe o zi pe alta, riscă 100.000 de persoane care... ne riscă locul de muncă”, spune unul dintre ei.

Au fost şi momente tensionate. Manifestanţii au aruncat cu ouă şi cutii de bere în poliţiştii care blocau accesul către Parlament. Liderul partidului de opoziţie Podemos, Pablo Iglesias s-a apropiat de manifestanţi şi a fost victimă colaterală.

În Spania, taximetria tradiţională deţine aproape 90 % din serviciul de transport de persoane. Noile platforme Uber şi Cabify câştigă, însă, tot mai mulţi adepţi, în general tineri şi oameni de afaceri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri