Ce sunt dispuse să facă - și ce nu - agentele Mossad pentru Israel

Data publicării:
mossad femeie
Foto: Shutterstock

Pentru agenții Mossad de sex feminin, viața este ca un film, poate mai mult decât în cazul bărbaților. Își asumă o serie de acțiuni într-o lume a intrigilor, cu multe nopți nedormite și, uneori, flirt, în condiții de pericol extrem, toate de dragul statului. De multe ori, activitatea lor se răsfrânge neplăcut asupra familiilor lor, scrie The Times of Israel.

mossad femeie
Foto: Shutterstock

Pentru prima dată în istoria serviciului secret al statului Israel, cinci agente Mossad au povestit, sub anonimat, perspectiva femeii și a activităților clandestine desfășurate în activitatea de spionaj. Au vorbit despre riscurile la care sunt expuse și despre limitele până la care sunt dispuse să meargă. Indiferent de cât de vitală este misiunea, există în cazul lor un punct critic peste care nu vor trece și nici nu li se va cere să îl depășească.

Femeile, care dețin funcțiile de comandant sau mai mari (echivalentul coloneilor sau generalilor de brigadă), au fost implicate în unele dintre cele mai îndrăznețe și importante operațiuni ale agenției.

Una dintre agente, numită „Yael” în interviu, a declarat că flirtul este un joc corect atunci când vine vorba de securitatea națională. Ea a recunoscut că femeile au anumite „avantaje” față de bărbați: „Un bărbat care dorește să obțină accesul într-o zonă interzisă are mai puține șanse de a fi lăsat... O femeie zâmbitoare are șanse mai mari de succes”.

Folosim feminitatea, pentru că orice mijloc prin care să obții un avantaj este viabil”, a confirmat Efrat, cel mai înalt comandant operațional feminin din Mossad. „Dar chiar dacă ne gândim că modul de avansare a misiunii este de a ne culca cu șeful de personal al președintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, nimeni în Mossad nu ne-ar permite să facem asta. Femeile nu sunt folosite în scopuri sexuale. Flirtăm, dar nu facem sex”, susține Efrat.

Una dintre cele mai notabile operațiuni ale Mossad în care s-au folosit doar femei s-a desfășurat în 1987. Atunci, o agentă, „Cindy”, a capturat un tehnician care vânduse informații din domeniul nuclear al Israelului. Aceasta l-a drogat în Londra după care l-a transportat în Italia. De acolo a fost urcat la bordul unei nave și adus înapoi în Israel pentru a fi anchetat și inculpat pentru trădare.

Comandantul Efrat a spus cu tristețe că ea știe că „viața sa se termină” dacă este prinsă - și a spus că este un risc pe care dorește să și-l asume de dragul securității naționale a Israelului.

O altă agentă, „Ella”, a vorbit despre impactul activității în Mossad asupra vieții sale de familie: „Plec în misiune cu lacrimi în ochi, îmi las casa, soțul și cei trei copii dormind în siguranță în pat. Pe zi ce trece, am un nod în gât mai mare”.

În interviu, agentele povestesc că recrutarea femeilor în Mossad este dificilă. Stilul de viață este riscant și prea solicitant pentru multe femei care au o familie, de exemplu. Totuși, o mare parte a agentelor sunt singure.

Dar șeful Mossad, în comentariile rare pe care le face, a felicitat femeile din serviciul pe care îl conduce, despre care spune că sunt agenți excepționali. El le apreciază capacitatea de a îndeplini uneori sarcini mai diverse decât bărbații și de a „suprima ego-ul lor pentru a-și atinge obiectivele”.

„Contrar stereotipurilor, abilitățile femeilor sunt superioare bărbaților în ceea ce privește înțelegerea conjuncturii unei misiuni, situațiile de evaluare, vigilența. Când sunt bune, sunt foarte bune”, a mai declarat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri