Ce trebuie să știe românii care vor să rămână în UK după Brexit

Data actualizării: Data publicării:
brexit romani rezidenta
KNUTSFORD, UNITED KINGDOM - MARCH 17: In this photo illustration, the European Union and the Union flag sit together on bunting on March 17, 2016 in Knutsford, United Kingdom. The United Kingdom will hold a referendum on June 23, 2016 to decide whether or not to remain a member of the European Union (EU), an economic and political partnership involving 28 European countries which allows members to trade together in a single market and free movement across its borders for citizens. (Photo by illustration by Christopher Furlong/Getty Images)

Guvernul britanic a publicat, marți, noi detalii legate de obţinerea statutului de rezident post-Brexit de către cetăţenii europeni care vor să rămână în Marea Britanie.

EU Referendum - Signage And Symbols
FOTO: Gulliver/Getty Images

Aceștia vor avea o perioadă de grație de doi ani după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru a solicita rezidență și, „în majoritatea cazurilor, va fi acordată”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne de la Londra.

În caz de refuz, solicitanții au posibilitatea să conteste decizia. Cererile nu vor fi refuzate din cauza unor „detalii tehnice minore”, adaugă sursa citată.

Un amănunt important: cei care vor drept de rezidență trebuie să declare orice condamnare penală și să accepte verificările de rigoare în baza de date. „Este o măsură rezonabilă pentru ca țara să fie apărate de cei care comit infracțiuni grave”, se mai spune în documentul citat.

Am spus foarte clar că păstrarea drepturilor cetăţenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor. Aceştia aduc o contribuţie extrem de importantă pentru economia şi societatea britanică şi nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE. Vom oferi sprijin tuturor celor care doresc să rămână aici şi să obţină statutul de rezident (settled status) printr-un sistem simplu şi direct de aplicare”, a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Ultima rundă de negocieri a înregistrat progrese reale în această direcţie şi sper ca documentul publicat astăzi va facilita ajungerea la un acord pentru a garanta drepturile drepturile cetăţenilor europeni şi în aceeaşi măsură a britanicilor care trăiesc în UE”, a adăugat David Davis.

Documentul în limba engleză poate fi consultat aici: 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...