CEDO a dat dreptate Londrei pentru că nu a pus sub acuzare poliţiştii care au ucis un bărbat confundat cu un terorist

Data publicării:
CEDO site-1

 

Foto: echr.coe.int

În pofida cererilor repetate formulate de familia lui Jean Charles de Menezes ca ofiţerii implicaţi sau superiorii lor să fie puşi sub acuzare, procurorii au considerat că nu au avut suficiente dovezi în acest sens.

“Decizia de a nu pune sub acuzare niciun ofiţer nu a fost cauzată de eşecuri în anchetă sau de toleranţa sau implicarea statului în acţiuni ilegale”, a precizat CEDO într-un comunicat.

“Mai degrabă, după o anchetă amănunţită, un procuror a analizat toate faptele din dosar şi a conchis că nu există suficiente dovezi împotriva niciunui ofiţer pentru a-l acuza”, se adaugă în document.

Jean Charles de Menezes a fost împuşcat de şapte ori în cap, de ofiţeri specializaţi în arme de foc, în timp ce se urca într-o garnitură de metrou în staţia Stockwell, din sudul Londrei. Incidentul a avut loc la 22 iulie 2005, a doua zi după ce patru islamişti au încercat, fără success, să detoneze bombe în reţeaua de transport în comun din capital britanică. Poliţia l-a confundat pe Menezes cu Hussein Osman, unul dintre teroriştii care se ascundeau.

Serviciile britanice de securitate erau în stare sporită de alertă, după ce, cu două săptămâni mai ,devreme, patru musulmani britanici au detonat bombe în metrou şi într-un autobuz, provocând moartea a 52 de persoane. A fost cel mai sângeros atac din timp de pace din Regatul Unit.

sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri