Sari la conținut

Cehia. Gaze lacrimogene împotriva imigranților

FOTO: commons. wikimedia.org

Incidentele s-au petrecut la Bela-pod-Bezdezem, în nord-vestul țării. O unitate specială a forțelor de ordine a trebuit să intervină din cauza intensității protestelor a aproximativ o sută de imigranți.

Acești imigranți pe cale de a fi expulzați spre țările de unde au intrat ilegal în spațiul Schengen sunt originari în special din Afganistan, Pakistan și din Irak, a precizat o purtătoare de cuvânt a poliției. Ei încercau să fugă din centrul de la Bela-pod-Bezdezem și au provocat pagube materiale în interior.

După ce a lansat apeluri la calm în engleză și arabă, poliția a recurs la diferite mijloace, „la cătușe și gaze lacrimogene”, a mai spus reprezentanta Poliției.

Numai în cursul zilei de vineri, poliția pentru străini a reținut circa 120 de imigranți clandestini pe teritoriul Republicii Cehe.

Imigranții de la Bela-pod-Bezdezem „poate au văzut la televizor ce se întâmplă la Calais” (Franța), a declarat pentru canalul CT ministrul ceh de interne, Milan Chovanec. „Trebuie să respecte legile Republicii Cehe”, a subliniat ministrul. În opinia sa, protestatarii vor să ajungă în Germania.

Potrivit unui sondaj dat publicității vineri de institutul Sanep, 70,8% dintre cehi sunt reticenți față de primirea imigranților originari din Africa și Orientul Mijlociu.

Republica Cehă, membră a UE din 2004, și-a luat angajamentul să ofere găzduire pe teritoriul său unui număr de 1.500 de refugiați până în 2017, reamintește AFP, citată de Agerpres.