Cehia | Premierul Babis a rămas fără imunitate

Data actualizării: Data publicării:
Closing Ceremony - 51st Karlovy Vary International Film Festival
KARLOVY VARY, CZECH REPUBLIC - JULY 09: Czech billionaire and finance minister Andrej Babis arrives at the closing ceremony of the 51st Karlovy Vary International Film Festival on July 9, 2016 in Karlovy Vary, Czech Republic. (Photo by Matej Divizna/Getty Images)

Premierului ceh, Andrej Babis, a rămas fără imunitate parlamentară. El este acuzat pentru că a folosit în mod ilicit fonduri europene, informează Agerpres.

Closing Ceremony - 51st Karlovy Vary International Film Festival
Andrej Babis / Gulliver / Getty Images

Parlamentul a votat în favoarea ridicării imunităţii, a declarat vicepreşedintele Camerei inferioare, Tomio Okamura, precizând că 111 deputaţi s-au pronunţat pentru şi 69 împotrivă dintr-un total de 180 de deputaţi prezenţi.

Babis, 63 de ani, miliardar şi al doilea cel mai bogat om din ţară, potrivit Forbes, este acuzat în dosarul privind construirea unui complex hotelier cu un centru de conferinţe, la 60 km sud de Praga.
Poliţia l-a acuzat pe Babis pentru separarea intenţionată în 2007-2008 a complexului hotelier de conglomeratul său de societăţi Agrofert pentru a beneficia de două milioane de euro din fonduri europene destinate, în principiu, companiilor mici şi mijlocii.

Şef al guvernului minoritar alcătuit din membri ai mişcării sale de centru ANO şi din experţi fără notorietate, numit în decembrie de preşedintele Milos Zeman, Babis respinge orice acuzaţie.
„Trăim într-o ţară în care toată lumea poate comanda un proces pentru a închide probabil pe cineva”, a spus Babis, potrivit căruia dosarul său conţine „multe absurdităţi şi prostii”.

Mişcarea ANO a obţinut la alegerile legislative din octombrie 78 de locuri în camera inferioară, din totalul de 200 de mandate, cu mult înaintea celorlalte opt formaţiuni prezente în acest parlament foarte fragmentat.

Deputaţii din toate aceste opt partide au refuzat marţi să acorde votul de încredere cabinetului Babis, care urmează să-i prezinte formal miercuri demisia preşedintelui Zeman, asigurând interimatul până la numirea unui nou cabinet.

Demisia va surveni cu două zile înainte de cel de-al doilea tur ale alegerilor prezidenţiale prevăzut pentru 26 şi 27 ianuarie. Milos Zeman candidează pentru un al doilea mandat de cinci ani în faţa fostului director al Academiei de Ştiinţe, Jiri Drahos, uşor favorit în sondaje.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri