Cehia schimbă ministrul sănătăţii, pentru a patra oară de la începutul pandemiei de coronavirus

Data publicării:
Ministrul sanatatii ceh Jan Blatny
Ministrul sanatatii ceh Jan Blatny. Foto: Profimedia

Cehia schimbă ministrul sănătății, pentru a patra oară de când a izbucnit pandemia de coronavirus. Astfel, premierul ceh Andrej Babis urmează să-l înlocuiască miercuri pe ministrul sănătăţii.

Actualul ministru al sănătăţii Jan Blatny şi-a preluat funcţia în octombrie, chiar când infecţiile cu SARS-CoV-2 se aflau pe o pantă ascendentă, iar de atunci trei vârfuri ale pandemiei s-au soldat cu 27.000 de decese, plasând ţara cu 10,7 milioane de locuitori în topul clasamentului global al deceselor la numărul de locuitor, potrivit site-ului Our World in Data. O purtătoare de cuvânt a guvernului ceh a declarat că actualul ministru va fi înlocuit de Petr Arenberger, directorul unui spital din Praga, scrie Agerpres.

Luna trecută, Babis i-a reproşat ministrului în funcţie lipsa de sprijin pentru noile medicamente împotriva COVID-19 şi gestionarea de către minister a planurilor de utilizare a testelor rapide pentru redeschiderea şcolilor.

Blatny s-a opus iniţial utilizării vaccinului rusesc Sputnik V înaintea de omologarea sa în Uniunea Europeană, însă săptămâna trecută a fost citat spunând că lipsa vaccinurilor în UE ar putea determina Cehia să caute să achiziţioneze serul rusesc.

Preşedintele Milos Zeman, care promovează relaţii mai strânse cu China şi Rusia, s-a exprimat pentru îndepărtarea lui Blatny din cauza opoziţiei sale faţă de vaccinul Sputnik V.

Restaurantele, magazinele neesenţiale şi majoritatea şcolilor au fost închise aproape continuu din octombrie, cu excepţia câtorva săptămâni în decembrie, când totul s-a redeschis înainte de Crăciun, după care a urmat o creştere a numărului de infecţii.

Odată cu diminuarea cazurilor de contaminări şi a presiunii asupra spitalelor într-o oarecare măsură, guvernul intenţionează să redeschidă anumite tipuri de învăţământ începând de luni şi să ridice restricţiile referitoare la deplasările în interiorul ţării, interzise din martie.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri