Cel puțin 27 de militari ucraineni au fost uciși în luptele din Lugansk și Donețk

Data publicării:
ilustratie ucraina

 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis că sângele vărsat al soldaţilor nu va rămâne nerăzbunat.

„Toţi cei care au folosit rachete GRAD împotriva forţelor armate ucrainene vor fi găsiţi şi distruşi. Pentru viaţa fiecărui soldat, rebelii vor plăti cu zeci şi sute de vieţi de-ale lor. Niciun terorist nu va scăpa de pedeapsă. Toţi vor primi ceea ce merită. Petro Poroşenko a subliniat acest lucru”, a spus Andri Lişenko, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională.

Violenţele în estul Ucrainei s-au intensificat pe fondul declanşării operaţiunilor de eliberare a oraşelor Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul miliţilor proruse. Rebelii încearcă să ţină armata ucraineană la depărtare şi, pentru a reuşi acest lucru, au aruncat în aer un pod feroviar pe care permitea accesul în Lugansk.

Miliţiile proruse au promis să lupte până la ultimul om pentru a apăra independenţa regiunilor.

În acest timp, tot mai mulţi oameni fug în Rusia pentru a-şi salva vieţile.

„Locuiesc aici de peste 40 de ani şi este foarte greu pentru mine să părăsesc acest oraş. Dar, nu am altă soluţie”, a spus un localnic.

„Cerem comunităţii internaţionale să nu-l asculte pe Poroşenko şi pe oficialii lui, dar pe oameni simpli ca noi”, a spus un alt localnic.

Într-un raport, Amnesty International denunță înmulțirea răpirilor și actelor de tortură în estul Ucrainei.

„Am analizat comportamentul în cadrul conflictului al forţelor ucrainene şi al grupărilor separatiste armate şi am văzut răpiri de către ambele părţi. Ceea ce vedem acum în estul Ucrainei este o încălcare gravă a statului de drept”, a declarat Heather McGill, reprezentant Amnesty International.

Uniunea Europeană a adăugat încă 11 nume pe lista persoanelor sancţionate pentru criza din Ucraina, ridicând la 72 numărul oficialilor ruşi şi ucraineni sancţionaţi prin îngheţarea conturilor şi interzicerea vizelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri