Centrele pentru imigranţi din Roma, fraudate de o rețea a Mafiei. Fostul primar al Romei, Gianni Alemanno, investigat

Data publicării:
romani romi politie italia firenzetoday it 1

FOTO: firenzetoday.it

37 de persoane au fost arestate pentru implicare în această grupare criminală ce viza imigranţi şi romi, relatează Mediafax, care citează euobserver.com.

"Am identificat o organizaţie criminală, pe care noi o numim Mafia Capitale, care este romană şi nu are legături cu alte Mafii din sud, dar foloseşte metodele Mafiei", a anunţat Giuseppe Pignatone, procurorul-şef al Romei.

Frauda a atins cele mai înalte eşaloane ale Executivului local. Potrivit agenţiei de presă Ansa, fostul primar al Romei Gianni Alemanno (centru-dreapta) se află printre cele aproximativ 100 de persoane aflate sub investigaţie. Alemanno, care a fost primarul capitalei Italiei până în iunie anul trecut, este suspectat că ar fi fost mituit cu suma de aproximativ 40.000 de euro de o grupare mafiotă condusă de către Massimo Carminati, un fost membru al grupării teroriste de extremă dreapta NAR.

Gianni Alemanno neagă orice ilegalitate.

Însă magistraţii au confiscat până în prezent active în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro obţinute prin escrocheria care viza centre de primire pentru imigranţi şi romi.

Surse de venituri ilegale "mai tardiţionale" ale grupărilor criminale - cum ar fi drogurile, managementul gunoaielor, reciclarea şi parcurile de mentenanţă - nu erau considerate profitabile de capi ai grupării. "Ai idee cât fac de pe urma acestor imigranţi?", afirmă Salvatore Buzzi, aghiotanul lui Carminati, într-o interceptare din 2013. "Am încheiat anul acesta cu o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro, însă profitul nostru vine de la ţigani (romi), locuinţe de urgenţă şi imigranţi", spune el. "Traficul de droguri nu este atât de profitabil", subliniază Buzzi.

Ansa scrie că un secretar de cabinet al fostului primar Walter Veltroni (centru-stânga) coordona cu gruparea mafiotă această "schemă" vizând imigraţia.

Însă investigaţia nu se opreşte aici. Însuşi "ţarul" luptei împotriva corupţiei Italo Walter Politano ar fi implicat, potrivit ziarului britanic The Independent. Politano a fost numit în post de către actualul primar al Romei Ignazio Marino (centru-stânga).

Concomitent, condiţiile de cazare a solicitanţilor de azil în Italia s-au înrăutăţi în mod constant în ultimii ani, denunţa încă de anul trecut Comisia specială pentru protecţia şi promovarea drepturilor omului din cadrul Senatului. "O deteriorare progresivă a condiţiilor de găzduire a solicitanţilor a fost înregistrată în Italia începând din 2011, iar acestea s-au înrăutăţit în 2012 şi 2013", constata Comisia.

Condiţiile sunt atât de rele, încât tribunale administrative din Germania au suspendat transferuri în Italia, "din cauza riscului de a ajunge fără locuinţe şi unui nivel de trai sub standardele minime de subzistenţă", se arată într-un raport întocmit de către comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru Drepturile Omului.

Italia nu are o legislaţie structurală cu privire la condiţiile de primire şi nici un sistem uniform de găzduire a imigranţilor. Aproximativ 28.000 de cereri de azil au fost depuse în această ţară anul trecut.

Acest adevărat val de dezvăluiri cu privire la Mafii italiene apare în contextul în care, potrivit raportului Transparency International (TI) privind indicele percepţiei corupţiei prezentat miercuri, Italia se clasează printre cele mai corupte state din Uniunea Europeană (UE), alături de Grecia, România şi Bulgaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri