Sari la conținut

Centru ortodox rus, inaugurat la Paris. Fără Putin şi Kiril

Marele centru ortodox rus din Paris a fost inaugurat fără Vladimir Putin. „Centrul cultural și spiritual ortodox rus” de la Paris se întinde pe o suprafaţă de peste 4.000 de metri, iar valoarea construcției este estimată la 170 de milioane de euro, sumă care a fost asigurată în întregime de guvernul rus.

8

(GALERIE FOTO. Click pe fotografie pentru a le vedea pe celelalte)

Se află în apropiere de malul Senei și de turnul Eiffel, într-un cartier cu numeroase obiective turistice. În afară de o catedrală ortodoxă, complexul mai cuprinde o parohie, o școală primară și un centru cultural, potrivit proiectantului (Willmote & Asociații).

Liderul rus, Vladimir Putin, care ar fi trebuit să inaugureze acest obiectiv, a refuzat să mai vină în Franţa din cauza divergenţelor pe care le are cu omologul său francez în ce priveşte conflictul din Siria. Totodată, a fost remarcată şi absenţa patriarhului Kiril.

Mai exact, preşedintele Franţei a anunţat că ar putea refuza să îl primească pe Vladimir Putin când vine la Paris din cauza crimelor de război pe care ruşii le-ar fi comis în Siria. Mesajul liderului de la Elysee nu a fost pe placul Kremlinului şi Vladimir Putin a anunţat că îşi amâna vizita în Hexagon.

El a trimis totuşi un mesaj prin intermediul ministrului culturii, în care a subliniat că inaugurarea acestui centru este dovada solidității relațiilor bilaterale franco-ruse.