Centrul financiar al Moscovei, o investiție inutilă de 12 miliarde de dolari

Data publicării:
city moscova

A fost conceput ca dovadă a puterii financiare a Rusiei, cu turnuri impozante de sticlă şi lumini strălucitoare. Însă din centrul financiar al Moscovei nu a mai rămas decât numele. O treime din spaţiile de închiriere sunt neocupate, iar problema se va acutiza anul viitor. Jumătate dintre clădiri vor fi goale, spun analiştii pieţei imobiliare de la Cushman & Wakefield.

Rarii chiriaşii ai City-ului nu au mai nimic în comun cu lumea financiară. Turnurile au fost ridicate ca spaţii de birouri pentru bancheri, auditori, brokeri de investiţii şi avocaţi, însă 60% dintre chiriaşii existenţi se ocupă cu orice în afara serviciilor financiare.

Sunt companii mici, printre ele o firmă care vinde paşapoarte cambogiene, o şcoală culinară şi un hostel pentru tineri. Hostelul tronează deasupra city-ului de la etajul 43 al Empire Tower, turnul imperiului, o clădire care de când a fost inaugurată, acum doi ani, a stat mai mult goală.

În districtul financiar, preţurile pentru închiriere au ajuns să fie chiar mai mici decât în celelalte clădiri de birouri din restul Moscovei. După miliardele investite în City, dezvoltatorii au fost forţaţi să se reorienteze către altfel de chiriaşi, fiindcă băncile nu au venit.

O bucată uriaşă din economia rusă e proprietatea guvernului. 81% dintre acţiunile primelor 10 companii sunt deţinute de aceeaşi entitate - statul.

Decuplarea giganţilor ruşi de la marile pieţe de capital va tăia un punct procentual din creşterea anuală a economiei ruse. Anul viitor ar putea fi chiar mai mult, spun analiştii, mai ales dacă sancţiunile rămân în picioare. Chiar şi dacă rafuielile Kremlinului cu Occidentul sunt şterse cu buretele, rămâne oricum inflaţia şi la ea de adaugă şi rublă prea fragilă şi petrolul prea ieftin.

Economiştii calculează cât timp îi va lua Rusiei până derapează spre recesiune. La nivel internaţional, tancurile Rusiei primesc mai multă atenţie decât băncile sale - e o imagine care nu ajută la dezvoltarea sectorului financiar al Moscovei.

City-ul rămâne doar un memento de 12 miliarde de dolari care aminteşte de dificultăţile economice şi politice pe care le traversează naţiunea.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri