Cercul de apropiați ai lui Putin. Oligarhii au fost înlocuiți de spioni

Data publicării:
putin cu consiliul de securitate - kremlin.ru

Toţi împărtăşesc o viziune comună - sprijinul pentru separatiştii din Ucraina. Cel puțin asta declară vechi asociaţi ai lui Putin, sub protecţia anonimatului.

Sociologii din ţară văd că Rusia se schimbă rapid - serviciile secrete sunt tot mai puternice. Putin însuşi e mai preocupat de politica externă decât de echilibrul intern. Miniştrii şi funcţionarii care au în spate revenirea economică a Rusiei se plâng că au de aşteptat luni la rând până când preşedintele îşi face timp să le asculte recomandările.

Priorităţile s-au schimbat. Acum Putin îi priveşte cu suspiciune pe oligarhii săi. Îi despart interesele - cei mai bogaţi 21 de oameni din Rusia au pierdut anul trecut 61 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Practic, un sfert din averile lor s-au volatilizat.

De la alipirea Crimeei, economia rusă a primit lovitură după lovitură - sancţiuni, mai puţini bani din petrol, inflaţia a sărit de 11 procente, iar rubla aproape că s-a înjumătăţit în raport cu dolarul. Teama că Rusia se îndreaptă către autodistrugere creşte - criza din Ucraina are costuri prea mari: atât politice, cât şi economice.

Dar critica la adresa regimului e ţinută din scurt. Sergei Pugaciov, fost parlamentar, miliardar, declară că de la revoltele din Kiev, Putin a scuturat serios elita economică. Vechii aliaţi, oligarhii, sunt aruncaţi la periferia sferei de influenţă. Şi deşi regimul îi sperie, nu le rămâne decât să-şi privească averea cum dispare. Sunt scoşi din joc, legaţi la mâini, dar îi datorează tot ce au lui Putin. Nu vor ca ambiţiile preşedintelui să le strice afacerile, doar că afacerile lor au fost făcute din start pe legăturile speciale cu Putin. Iar acesta are la activ deja câteva episoade în care a arătat ce păţesc oligarhii neloiali. La primul semn de revoltă sunt pur şi simplu îngenunchiaţi. Cazul Hodorkovski, omul care a stat 10 ani în închisoare pentru că i s-a împotrivit lui Putin, este proaspăt în memorie. Lucrurile se fac la fel şi acum.

În septembrie, arestarea miliardarului Vladimir Evtușenkov şi naţionalizarea companiei sale petroliere Bashneft le-a amintit oligarhilor cât de uşor le e autorităţilor să-i lase fără nimic dacă devin incomozi. Controlul se face cu frică şi e tot mai simplu când sar serviciile în ajutor.

Putin şi-a supărat nu doar prietenii din Occident, ci şi pe cei din propriul guvern, pe cei din vechile guverne şi pe cei cărora le pasa în trecut segmente-cheie din economia Rusiei. Dar azi, Putin nu mai are nevoie de loialitatea lor, punctează fostul senator Pugaciov. Cu ce l-ar ajuta să aibă prieteni, când 85% dintre ruşi îl susţin?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri