Ceremonie fastuoasă dedicată lui Jean-Paul Belmondo, la Paris. Macron: „Îl iubim pe Belmondo pentru că el este ca noi”

Data actualizării: Data publicării:
Ceremonie fastuoasă dedicată lui Jean-Paul Belmondo, la Paris.
Ceremonie fastuoasă dedicată lui Jean-Paul Belmondo, la Paris. Foto: Profimedia

„Îl iubim pe Belmondo pentru că el este ca noi”, a declarat Emmanuel Macron la ceremonia dedicată lui Jean-Paul Belmondo, de la Paris. Politicieni, vedete și staruri din lumea sportului s-au numărat printre miile de oameni care au participat la fastuoasa ceremonie de la Les Invalides din Paris, unde președintele Emmanuel Macron a ținut un discurs în cinstea actorului francez Jean-Paul Belmondo, care s-a stins din viață luni, la vârsta de 88 de ani.

Făcând referire la colaborările lui Belmondo cu regizorii Noului Val Francez, François Truffaut și Jean-Luc Godard, președintele francez l-a descris pe Belmondo drept „o vedetă de neegalat a cinematografiei franceze”. De asemenea, Macron a declarat că actorul a fost o „prezență de neuitat” în opera altor autori francezi revoluționari, precum Jean-Pierre Melville, Alain Resnais și Claude Chabrol, scrie France24.

Belmondo a fost o „prezență cu care am crescut, de la film la film”, a continuat Macron.

Mii de oameni s-au adunat și afară pentru a urmări ceremonia pe ecrane special amenajate pentru ocazie. Ultima dată când s-a organizat o astfel de ceremonie a fost pentru fostul președinte Jacques Chirac în 2019.

„Este important pentru mine să fiu aici”, a declarat Brigitte Ratou, 66 de ani. „Este ca și când ți-ai lua rămas bun de la un vechi tovarăș, cineva care a fost acolo încă din adolescența mea”.

Înmormântarea va avea loc vineri.

Jean-Paul Belmondo fost unul dintre cele mai mari nume din cinematografia franceză. În cariera sa de peste 50 de ani, legendarul „Bébel” a apărut în aproape 80 de filme.

Născut la 9 aprilie 1933, Belmondo a crescut într-o familie de artişti. Tatăl său, de origine italiană, a fost un renumit sculptor. 

Belmondo, un clasic al Noului Val Francez, care a colaborat cu regizori precum Jean-Luc Godard şi Phillippe de Broca, a devenit celebru în cu filmul ”Cu sufletul la gură/ A bout de souffle”, de Jean-Luc Godard, din 1960.

Actorul este cunoscut şi pentru rolurile din filmele franceze cu gangsteri, precum ”Classe tous risques” (1960), de Claude Sautet, şi ”Borsalino” (1970), de Jacques Deray.

Printre titlurile sonore din filmografia starului francez se află și pelicule precum ”Panică în oraş/ Peur sur la ville” (1975), de Henri Verneuil şi două filme regizate de celebrul Claude Lelouch - romanţa în stil hollywoodian ”Un bărbat care îmi place/ Un homme qui me plaît” (1969) şi drama ”Viaţa unui copil răsfăţat/ Itinéraire d'un enfant gâté” (1988).

Belmondo a jucat şi rolul unui membru al Legiunii Franceze într-un film din seria ”James Bond”, thrillerul ”Casino Royale” din 1967.

De două ori nominalizat la BAFTA, pentru rolurile din ”Léon Morin, prêtre” (1961) şi ”Pierrot le Fou” (1965), actorul  a fost recompensat cu Cesar în 1989, pentru interpretarea din „Itinéraire d'un enfant gâté”.

„El va fi întotdeauna Magnificul”, a scris pe Twitter Macron luni. Numind Belmondo „o comoară națională”, Macron a adăugat: „Cu toții ne-am regăsit în el”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri