Cerința inedită a producătorilor de somon din Scoția

Data actualizării: Data publicării:
specialitate de somon
Foto: GettyImages

Producătorii de somon din Scoţia au cerut autorităţilor din Marea Britanie şi Franţa să le acorde prioritate la trecerea graniţei, după ce autorităţile franceze au deblocat circulaţia dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în ideea de a profita de cea mai aglomerată perioadă a anului pentru vânzările peste Canalul Mânecii, transmite Agerpres.

Somonul este principalul produs alimentar exportat de Marea Britanie iar producătorii au pierdut milioane de lire sterline după ce, duminică, Franţa a oprit trecerea frontierei din Marea Britanie, a subliniat miercuri Organizaţia producătorilor de somon din Scoţia (SSPO).

Potrivit acestei organizaţii, Guvernul de la Londra trebuie să dea prioritate comerţului cu fructe de mare perisabile, după ce perioada de tranziţie pentru Brexit se va termina la 1 ianuarie 2021, iar SSPO vrea că produsele sale să ajungă în Franţa înainte de a-şi pierde din valoare.

Organizaţia producătorilor de somon din Scoţia a avertizat că va mai trece o perioadă semnificativă de timp până când operaţiunile vor reveni la normal, având în vedere cozile lungi de camioane care s-au format în Marea Britanie.

În cazul fructelor şi legumelor există un risc mai mic de blocare a camioanelor la graniţă până când produsele îşi vor depăşi durata de expirare. Majoritatea camioanelor de la producătorii de fructe şi legume blocate în ambuteiaje sunt acum goale, după ce au descărcat marfa în supermarketurile din Marea Britanie, susţine Philippe Binard de la Asociaţia europeană Freshfel.

„Nu cred că există fructe stricate în acest moment”, a spus Philippe Binard, adăugând că Marea Britanie îşi asigură aproximativ 40% din fructele şi legumele pe care le consumă din Europa.

„Este posibil să apară unele probleme de aprovizionare chiar înainte de Crăciun şi cel mai probabil după Crăciun. Sunt unele comenzi care au fost anulate”, spune Binard.

Decizia autorităţilor franceze de a debloca circulaţia dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord vine în urma Recomandării publicate marţi de către Comisia Europeană privind o abordare coordonată a călătoriilor şi transportului ca răspuns la situaţia creată de identificarea noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 observată în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Această recomandare pledează pentru facilitarea călătoriilor esenţiale şi tranzitului de pasageri, pentru evitarea blocării lanţurilor de aprovizionare cu bunuri, precum şi pentru măsuri de natură preventivă pentru a împiedica propagarea noii tulpini a virusului pe teritoriul UE.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri