Cerneala colorată folosită la tatuaje, periculoasă. UE interzice 4.000 de substanțe, artiștii spun că le vor fi afectate afacerile

Data publicării:
salon de tatuaje
UE a acordat o perioadă de grație pentru două culori comune, albastru și verde, pentru a oferi timp pentru a găsi alternative. Foto: Gettyimages

Uniunea Europeană a interzis, începând de marți, 4.000 de substanțe chimice folosite la realizarea tatuajelor, inclusiv alcoolul izopropanol, un ingredient comun în cerneala folosită în saloanelele din Europa. Artiștii tatuatori spun că afacerile lor vor fi afectate.

Restricțiile, care au intrat în vigoare marți, se aplică substanțelor care pot provoca cancer sau alte probleme de sănătate și afectează în principal cerneala colorată. UE spune că regulile vor reduce numărul de reacții adverse. 

Dar tatuatorii se plâng că cernelurile de înlocuire nu sunt ușor disponibile și s-ar putea să nu aibă calitatea dorită de clienți. După doi ani de dificultăți cauzate de pandemie, mulți artiști spun că nu au avut suficient timp să se adapteze noilor reglementări.

Reglementările UE au fost aprobate de toate statele membre în 2020 și au intrat în vigoare pe 4 ianuarie 2022. 

Agenția Europeană pentru Produse Chimice, care a contribuit la elaborarea noii legislații, spune că cernelurile pot fi periculoase, provocând „alergii ale pielii și alte efecte mai grave asupra sănătății, cum ar fi mutațiile genetice și cancerul”.

Agenția precizează că noile reguli nu sunt menite să interzică tatuajele și machiajul permanent, ci pur și simplu să le facă mai sigure.

Tatuatorul belgian Filippo Di Caprio a spus că vrea să vadă dovada că cernelurile sunt periculoase: „Nu văd pe nimeni să vină cu alergii grave după un tatuaj”, a spus el pentru postul belgian RTBF, potrivit BBC.

Cercetătorul german în dermatologie Wolfgang Bäumler a declarat pentru revista Die Zeit că el și colegii săi au chestionat 3.400 de persoane într-un studiu din 2010 și au descoperit că două treimi s-au plâns de reacții imediat după un tatuaj, iar 6% au raportat probleme timp de câteva săptămâni.

Industria tatuajelor susține că nu există dovezi clare care să lege direct tatuajele cu cancerul și se teme că reglementările ar putea duce la o creștere a cererii pe piața neagră a tatuajelor.

Restricții suplimentare vor fi introduse peste un an. UE a acordat o perioadă de grație pentru două culori comune, albastru și verde, pentru a oferi timp pentru a găsi alternative.

Până la 12% dintre europeni au un tatuaj. Numai în Germania se estimează că una din cinci persoane are un tatuaj, în timp ce în Belgia, guvernul crede că 500.000 de tatuaje noi sunt făcute în fiecare an.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri