Cetățean turc acuzat de spionaj, arestat în Germania

Data publicării:
Police Arrest Five In Anti-Terror Raids

Autorităţile germane au arestat vineri un cetăţean turc, acuzat că ar fi trimis informaţii despre comunitatea de kurzi care trăieşte în Germania către agenţii de spionaj de la Ankara. Incidentul ar putea să ducă la creşterea tensiunilor dintre Germania şi Turcia, după ce partea turcă a acuzat deja Berlinul că îi adăposteşte pe militanţii PKK şi pe extremiştii de stânga de la DHKP-C, transmite Reuters, citată de News.ro.

Police Arrest Five In Anti-Terror Raids
Foto: Guliver/GettyImages

Procurorii germani au precizat că cetăţeanul turc M.S a fost arestat în locuinţa sa din Hamburg.

„Suspectul este acuzat că ar colabora cu agenţiile de spionaj turce şi ar trimite informaţii despre kurzii care trăiesc în Germania. Printre aceste informaţii se numără adresa, contactele şi activităţile politice întreprinse de kurzi”, se arată într-un comunicat al procuraturii germane.

Ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a criticat deja autorităţile turce pentru arestarea liderilor opoziţiei kurde, precizând că deşi Ankara are un drept să lupte împotriva terorismului, acest argument nu poate să fie utilizat pentru a-i reduce la tăcere pe oponenţii politici din Parlament.

Relaţiile dintre Germania şi Turcia s-au răcit considerabil în ultimele luni, după ce parlamentarii germani au aprobat la începutul lunii iunie o rezoluţie de recunoaştere a genocidului armenilor din 1915. Situaţia s-a deteriorat după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie şi campania masivă lansată de autorităţile turce în vederea epurării presupuşilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă.

Occidentul a criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Starea de urgenţă le-a dat mână liberă autorităţilor turce să efectueze o vastă epurare în rândul aşa-numiţilor gulenişti. Însă, autorităţile turce susţin că dimensiunea campaniei guvernamentale de epurări este justificată, având în vedere pericolul reprezentat de gulenişti pentru democraţie. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a instituit iniţial starea de urgenţă la date de 20 iulie, atunci când a subliniat că aceasta le va permite autorităţilor turce să ia măsuri rapide împotriva celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat, în care un grup de militari a încercat să răstoarne executivul în noaptea de 15-16 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri