Charles Michel emite reguli noi pentru statul pe scaun pentru a evita un alt „Sofagate”. Un document a fost redactat în acest scop

Data actualizării: Data publicării:
Ursula von der Leyen privește în spate, iar Charles Michel trece pe lângă cu un dosar la braț.
Foto: Profimedia Images

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a realizat un plan pentru a îmbunătăți „aranjamentele privind locurile pe scaune” după incidentul „Sofagate”, relatează Politico. De asemenea, Michel vrea să-și repare greșeala din Turcia prin stabilirea de „spații de discurs egale”cu președinta Comisiei, în timpul viitoare vizite în străinătate.

Documentul, intitulat „Înțelegere comună asupra summit-urilor bilaterale la care participă ambii președinți (ai Comisiei și Consiliului European – n. red.)” este menit să prevină incidente jenante de genul celui produs săptămâna trecută, când Ursula von der Leyen a fost lăsată fără scaun și a trebuit să se așeze pe canapea în timp ce Erdogan și Michel și-au luat locurile.

Angajamentul înscris în text este acela de a „acorda o atenție deosebită aranjamentelor privind locurile pe scaune pentru a asigura un tratament demn al ambilor președinți și pentru a respecta ordinea protocolară”.

Este, de asemeenea, promovată „diviziunea muncii în ce privește spațiile de discurs coordonate și stabilite de comun acord înainte- departamentele care se ocupă de protocol ale ambelor președinții trebuie să fie implicate în pregătirea întâlnirilor.

Pe lângă scopul de a evita astfel de moment jenante în viitor, documentul stabilește și egalitatea de rang între cei doi președinți și promovează reprezentarea egală în cadrul vizitelor externe. Șeful de cabinet al Ursulei von der Leyen, Bjorn Seibert, a cerut clarificări în această privință, după ce s-a suferat că Charles Michel ar avea un rang protocolar mai înalt.

Scandalul a fost denumit „Sofagate”

O înregistrare video a întâlnirii celor trei lideri arată cum, după ce au făcut fotografiile oficiale, Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se aşeze. Ea a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând un gest cu mâna dreapta şi părând a spune un „eh”.

În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit.

Momentul stânjenitor a avut loc săptămâna trecută și a rămas cunoscut drept Sofagate – președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost lăsată să stea în picioare în timp ce Erdogan și Michel s-au așezat pe scaune. Stânjenită, Von der Leyen s-a așezat apoi pe canapeaua de lângă, vizavi de ministrul turc de Externe, deși îl depășea pe acesta în rang diplomatic.

Scena a fost filmată şi apoi a ajuns extrem de distribuită pe reţelele de sociale. Sub hashtag-ul #Sofagate, ea a stârnit numeroase comentarii despre inegalitatea de tratament între cei doi şefi de instituţii europene şi despre caracterul său sexist.

Turcia a dat vina, însă, pe europeni, despre care spune că sunt cei responsabili pentru felul în care au fost dispuse locurile. 

Charles Michel spune că nu poate să mai doarmă noaptea din cauza incidentului

Deși nu și-a cerut scuze public până acum, Charles Michel și-ar fi cerut scuze în privat Ursulei von der Leyen. Șeful Consiliului European spune, însă, că incidentul îl macină și că nu doarme bine noaptea din cauza acestuia, dar că s-a temut să reacționeze pentru a nu provoca un scandal și mai mare.

Nu fac niciun secret din faptul că nu dorm bine noaptea de atunci. Dacă aș putea să mă întorc în timp aș rectifica situația. Teama mea a fost că dacă aș fi reacționat în vreun fel aș fi declanșat un incident și mai serios”, a declarat Charles Michel pentru publicația germană de business Handelsblatt.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri