CHIȘINĂU. Președintele Parlamentului: Alegerile prezidențiale ar putea avea loc în toamnă

Data publicării:
candu 1

Andrian Candu / FOTO: Facebook

„Curtea Constituțională a adoptat o decizie revoluționară. Comisia de la Veneția recomandă ca alegerile să aibă loc peste jumătate de an după ce se fac schimbări de asemenea proporții. Și noi avem nevoie de timp pentru a pregăti scrutinul prezidențial. Și concurenții electorali vor avea nevoie de timp”, a precizat Andrian Candu.

Președintele legislativului a sugerat că data alegerilor prezidențiale va fi stabilită cel mai probabil peste două luni. „Timp de o lună vom elabora proiecte de legi ce țin de ajustarea legislației electorale la decizia Curții. După care va urma procedura de votare. Aceasta va dura cel puțin o lună, cel mult două. Apoi vom stabili și data alegerilor prezidențiale”, a indicat Andrian Candu în același context.

Curtea Constituțională din Republica Moldova a calificat vineri drept neconstituționale prevederile legii din anul 2000 de revizuire a Constituției prin care a fost înlocuit modul direct de alegere a șefului statului prin alegerea acestuia de către parlament.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat că pregătirile pentru scrutinul prezidențial vor începe atunci când forul legislativ va modifica legislația și va stabili data alegerilor, estimând costurile legate de organizarea viitorului scrutin la circa 50 de milioane de lei (moldovenești).

Parlamentul de la Chișinău are la dispoziție două luni de la expirarea mandatului actualului șef al statului moldovean, Nicolae Timofti, pentru a iniția procedura de alegere a unui nou președinte al țării. Termenul începe să se scurgă din 23 martie, conform presei de peste Prut.

Între timp, parlamentarii urmează să modifice Legea cu privire la procedura de alegere a președintelui Republicii Moldovei și Codul Electoral, a indicat duminică președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri