CHIȘINĂU. V. Filat: Am convenit cu președintele să desemneze un premier interimar

Data publicării:
Vlad FiLat premierul Moldovei - mfax-1

ACTUALIZARE 15.09. Vlad Filat a declarat că a convenit cu șeful statului, Nicolae Timofti ca joi să fie desemnat un premier interimar, prin decret prezidențial. De astăzi încep din nou negocierile între grupurile parlamentare”, a adăugat Vlad Filat. 

ACTUALIZARE 12.10. Partidului Liberal Democrat din Moldova a avut, marți, o primă reacție după hotărârea de ieri a Curţii Constituţionale. Liberal-democrații se arată îngrijorați de decizia CC, pe care o califică drept una „strict politică”, informează Unimedia.md

Această decizie interpretează tendenţios norma de drept şi poate avea un impact negativ pe termen lung asupra dezvoltării democratice a Republicii Moldova. În situaţia creată, PLDM va acţiona în conformitate cu principiile statului de drept, cu normele democratice şi valorice europene autentice, punând şi în continuare la baza acţiunilor sale interesele cetăţenilor”, se menționează în declarația PLDM. 

Decizia a fost luată la câteva ore după ce la Chișinău se anunțase formarea unei noi majorități parlamentare, alcătuită din PLDM (31 de deputați), PD (15 deputați) plus șapte parlamentari liberali.

Curtea Constituțională a luat această de decizie ca urmare a sesizării depuse, la 11 aprilie 2013, de deputaţii Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Ion Hadârcă, Corina Fusu, Boris Vieru, Gheorghe Brega, Vadim Cojocaru, Oleg Bodrug, privind interpretarea articolelor 98, 100, 101, 103, 106 din Constituţie, care reglementează demisia Guvernului în rezultatul exprimării votului de neîncredere (adoptării unei moţiuni de cenzură) de către Parlament, informează Jurnal.md.

Curtea a reţinut că asemenea situaţii în care persoane înlăturate de la actul de guvernare pentru motive de corupţie ar fi numite din nou în funcţiile de conducere supreme în stat (la intervale scurte de timp, fără a fi demonstrată netemeinicia acuzaţiilor care au determinat demiterea) sunt nu doar reprobabile, ci chiar inadmisibile.
În acest context, instanța a statuat că este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate sau care au fost demise pentru motive de corupţie.

 În cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie, Preşedintele Republicii Moldova are obligaţia constituţională de a desemna un Prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului integritatea cărora nu a fost afectată, a apreciat Curtea Constituțională.

Hotărârea de luni este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.  

Mihai Ghimpu: „Este o decizie corectă”

Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal, a salutat hotărârea Curții Constituționale, informează Unimedia.md. „Eu vreau să vă spun că mă bucur că în sfârșit în Republica Moldova a început să funcționeze legea și Constituția. Conform Constituției, suntem un stat de drept și democratic, ceea ce înseamnă supremația legii, și nu a funcției. Este o decizie corectă, constituțională”, a declarat Mihai Ghimpu.  

Timpul”: Ședință secretă de guvern după anunțul Curții

Guvernul de la Chișinău s-a reunit, luni seară, într-o ședință convocată după verdictul Curții Constituționale. Potrivit publicației „Timpul”, la întâlnirea cu miniștrii și deputații PLDM, formațiunea condusă de Vlad Filat, a participat și  şeful delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri