Cinci arestări în Suedia pentru pregătirea unui atentat islamist. Justiţia a anulat interdicţia poliţiei de ardere a Coranului

Data publicării:
Muslim protesters stage demonstration outside London embassy of Sweden after danish origin right wing man burns Quran outside Turkish embassy in Sweden
Arderea Coranului a stârnit protestele musulmanilor în mai multe capitale europene. Foto: Profimedia

Serviciul de securitate suedez (SAPO) a anunţat marţi arestarea a cinci persoane suspectate că pregăteau un „act terorist” în Suedia, ca represalii pentru incendierea unui exemplar al Coranului de către un extremist de dreapta. Tot marți, o instanță suedeză a anulat o decizie a poliţiei prin care a interzis incendierea Coranului în cursul unei manifestaţii.

Planul este „considerat ca având legături internaţionale cu extremismul islamist violent”, a indicat SAPO într-un comunicat preluat de Reuter și AFP, potrivit Agerpres.

Serviciul de informații a mai precizat că „un atentat nu este considerat ca iminent”.

Tot marţi, justiţia suedeză a dispus anularea unei decizii a poliţiei de interzicere a incendierii Coranului în cursul unei manifestaţii.

Poliţia „nu avea un fundament suficient pentru decizia sa”, a afirmat Curtea administrativă într-un comunicat.

Ameninţările invocate de poliţie pentru a interzice incendierile prevăzute în faţa ambasadelor Turciei şi Irakului nu erau „suficient de concrete sau legate de manifestaţiile în cauză”, consideră Curtea suedeză.

Decizia sa lasă să se întrevadă noi incendieri ale Coranului, după cele care au suscitat vii proteste în lumea musulmană şi au compromis deocamdată aderarea Suediei la NATO, comentează AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri