Cinci minute din Ungaria | Muzeul aviației din gară

Data actualizării: Data publicării:
gara2

Oraşul Szolnok se numără mai nou printre atracțiile turistice ale Ungariei. Edilii de acolo au găsit soluţii pentru ca vizitatorii să aibă ce face în timpul liber. Printre altele, au creat un spectaculos muzeu al aviaţiei din vechea gară a urbei.

Oraşul Szolnok se află în centrul Ungariei, la jumătatea drumului între Oradea şi Budapesta. Aici s-a deschis pe 1 septembrie un muzeu deosebit, de istorie a aviaţiei. Realizat din fonduri europene, proiectul a avut şi scopul renovării celei mai vechi gări feroviare din Ungaria, care are 170 de ani. În clădirea centrală a gării a fost amplasată o expoziţie permanentă, care prezintă evoluţia aviaţiei ungare de la 1914, până în prezent.

Hangarul de lângă fosta clădire centrală a gării a fost construit anul trecut, pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Aici chiar putem atinge istoria, de pildă un Iljushin-2 „Sturmovik”, temutul avion de vânătoare sovietic din al doilea război mondial. Aparatul de zbor s-a prăbuşit în lacul Balaton şi a fost găsit după 55 de ani, în aprilie 1999. Dintre cele 36 de mii de exemplare produse pe atunci, astăzi mai există doar zece. Acesta este unul dintre ele. Dar muzeul are şi exemple româneşti - aparatul de zbor pentru instrucţie Jakovlev-52, fabricat în România.

Zona exterioară a muzeului prezintă nu doar avioane de vânătoare, fără discuţie spectaculoase, dar şi tehnică militară de specialitate, radiolocatoare şi artilerie antiaeriană. De la anul, muzeul îşi va aştepta vizitatorii cu şi mai multe surprize.

Aceste aparate de zbor au fost renovate, deci a fost şi o acţiune foarte amplă de salvare a acestora, pentru că altfel aceste aparate s-ar fi distrus în timp. Am reuşit să aducem multe aparate aici şi vor mai veni. Planificăm să mai aducem până vara viitoare alte 14 avioane. Cel mai spectaculos va fi un MIG 29, va ajunge la noi până vara viitoare”, spune Akos Kovacs, directorul Muzeului de Aviaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri