Sari la conținut

Cinci suspecți reținuți în cazul uciderii lui Boris Nemțov

© FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES

ACTUALIZARE 17:05. Cinci suspecți au fost reținuți în total, conform unui anunț făcut duminică de autoritățile de la Moscova. 

Doi suspecţi dintre cei cinci reţinuţi în cazul uciderii politicianului rus Boris Nemţov au fost inculpaţi pentru implicare în organizarea asasinatului. Toţi cinci au fost audiaţi, astăzi, la Moscova, iar unul dintre ei a recunoscut că a luat parte la crimă.

ACTUALIZARE 11:00  Un bărbat suspectat de implicare în asasinarea lui Boris Nemţov a murit la Groznîi, în timpul unei operaţiuni a forţelor de ordine. Potrivit Interfax, bărbatul a fost înconjurat de trupele speciale şi a încercat să arunce o grenadă spre poliţişti. Însă proiectilul a explodat şi l-a omorât pe loc. 


În cursul zilei de sâmbătă, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, a anunţat că Zaur Dadaiev şi Anzor Gubaşev au fost reţinuţi pentru asasinarea lui Nemţov. Ambii suspecţi sunt din regiunea Caucazului, din sudul Rusiei.

Albert Barahoiev a anunţat însă, sâmbătă seara, că pe lângă Dadaiev şi Gubaşev au mai fost reţinuţi alţi doi suspecţi. Printre cei reţinuţi se află "Zaur Dadaiev, care este comandantul adjunct al unei unităţi a batalionului Sever din Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Cecene, şi un alt bărbat care se afla cu el în maşină în acel moment. Anzor Gubaşev, care lucra la o companie privată de securitate din Moscova şi fratele său mai mic au fost de asemenea reţinuţi", a declarat Barahoiev pentru RIA Novosti.

Zaur Dadaiev, care lucrează în poliţia din Cecenia de zece ani, şi Anzor Gubaşev locuiesc în capitala cecenă Groznîi, dar au fost reţinuţi în republica rusă Inguşetia, a declarat Barahoiev pentru agenţia TASS. El a precizat că Dadaiev a fost arestat în oraşul Magas, iar Gubaşev a fost arestat în timp ce se deplasa cu un autovehicul din oraşul Malgobek spre satul Voznesenovskaia, unde locuieşte mama sa.

După anunţul arestării lui Dadaiev şi Gubaşev, purtătorul de cuvânt al Comitetului rus de anchetă Vladimir Markin a declarat că suspecţii "reţinuţi sunt implicaţi în plănuirea şi executarea crimei".

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.