Cine este bărbatul care a ucis-o pe deputata britanică Jo Cox

Data publicării:
tommy mair

Bărbatul s-ar numi Tommy Mair, are 52 de ani și vecinii spun că era o fire singuratică. Știau că are probleme psihice, dar l-au descris drept amabil și săritor. În plus, spun vecinii, nu făcea parte din niciun partid politic și nici nu l-au auzit niciodată exprimându-și părerea despre Europa sau despre orice altceva.

A trăit 40 de ani în casă cu bunica sa, iar de când aceasta a murit locuia singur și nu avea o slujbă stabilă. Nu primea vizite și îi plăcea grădinăria. Mai are un frate mai mic, de 49 de ani, care s-a declarat șocat să afle ce s-a întâmplat.

Potrivit unor surse însă, bărbatul ar fi avut simpatii neonaziste și ar fi trimis donații către o organizație de acest tip din Statele Unite.

Deputata britanică Jo Cox a fost ucisă joi, în timp ce participa la un miting electoral în colegiul său. Principalul suspect arestat în acest caz este bărbatul de 52 de ani, care ar fi strigat numele unei formaţiuni de extremă-dreaptă în timpul atacului, potrivit martorilor.  

Nu este însă clară motivația atacului, care a intervenit în timp ce parlamentarul făcea campanie pentru „Stronger In”, adică pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. O martoră a declarat că atacatorul a strigat „Pune întâi Marea Britanie”.

„Marea Britanie întâi” este numele unui partid politic în Marea Britanie care militează pentru ieșirea din Uniunea Europeană a țării. Liderul partidului, Paul Golding, a condamnat atacul și a negat că ar avea vreo legătură cu acest act.

Jo Cox este primul parlamentar britanic în funcţie care este ucis în ultimii 26 de ani.

Am pierdut o femeie minunată, am pierdut un membru minunat al Parlamentului, dar democraţia noastră merge mai departe, munca ei va continua”, a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist .

Și premierul conservator David Cameron i-a recunoscut meritele: „A fost o stea strălucitoare, fără îndoială, o stea pentru alegătorii ei, o stea în Parlament”.

Mesaje de condoleanţe au venit şi de la liderii mondiali.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Orice pierdere a unei vieţi este întotdeauna groaznică. Dar mai ales aici, în spaţiul public. Dar nu vreau să leg asta de referendumul pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană”.

Christine Lagarde, directorul FMI: „FMI împărtășește tristeţea şi şocul pe care l-am suferit cu toţii când am aflat despre decesul unui membru al Parlamentului britanic”.

De asemenea, în faţa Parlamentului britanic, zeci de oameni au adus flori şi au aprins lumânări, în semn de omagiu. A fost o activistă pentru ajutorarea ţărilor în curs de dezvoltare, a avut un interes deosebit pentru problemele sociale, inclusiv viitorul asistenței sociale. De asemenea, politicianul era preocupa de rolul femeilor în politică şi încerca să obțină mai multe locuri pentru acestea în parlament.

Jo Cox a lăsat în urmă un soț şi doi copii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri