Cine merge la Consiliul European: președintele sau premierul? Răspunsul tranșant al lui Teodor Meleșcanu

Data actualizării: Data publicării:
MAE - ROMANIA - CROATIA
Foto: Inquam Photos / George Calin

Există două decizii ale Curții Constituționale potrivit cărora „la Consiliul European merge președintele României”, a declarat, la Digi24, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Răspunsul tehnic este dat de două decizii ale Curții Constituționale, de pe vremea președintelui Traian Băsescu, potrivit cărora la Consiliul European merge președintele României. În cazul în care sunt probleme de tip economic și financiar poate să meargă primul-ministru. În ambele cazuri însă, este nevoie să existe un mandat din parte Parlamentului, atunci când se vine cu propuneri sau cu poziții noi din politica externă a României”, a spus Teodor Meleșcanu, la „Jurnalul de seară”.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat recent că înţelege că preşedintele Klaus Iohannis vrea să meargă la Consiliul European, ea amintind că preşedinţia Consiliului UE este deţinută de primul-ministru şi de Guvern şi că, în cazul României, e o situaţie atipică, o situaţie care nu crede că e benefică pentru România.

Ar fi un lucru nefiresc. Am văzut când a venit cancelarul austriac Sebastian Kurz că a preluat ştafeta preşedinţiei. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este deţinută de primul ministru şi de către Guvern, este o regulă care trebuie respectată, deci tot ce înseamnă legislaţie europeană tot ce înseamnă a conduce consiliile pe diferite domenii, le conduc miniştrii din guvern şi primul ministru conduce preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Viorica Dăncilă.

Este o situația atipică pentru că, la nivelul UE, există 2 sau 3 șefi de stat care vin la Consiliul European. Până la urmă, mandatele care se fac sunt elaborate de MAE”, a precizat ministrul de Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri