Cine sunt noii oficiali ruși puși pe lista neagră a SUA

Data publicării:
putin vladimir-4

FOTO: AFP/MEDIAFAX

De remarcat că de pe listă lipsesc deocamdată nume legate de economia rusă – premierul Dmitri Medvedev și directorii marilor companii de petrol și gaze Rosneft și Gazprom.

Ghennadi Timcenko – Are o avere estimată de Forbes la peste 15 miliarde de dolari și este cel mai vechi prieten al lui Putin. Este fondatorul companiei Gunvor, una dintre cele mai mari companii independente mondiale care face tranzacții pe piața de petrol și energie. Este președinte al clubului de hochei SKA din Sankt Petersburg. Trezoreria americană spune că Putin a investit în Gunvor și s-ar putea să aibă acces la fondurile companiei.

Frații Arkadi și Boris Rotenberg. Arkadi are legături personale vechi cu Putin. Au făcut parte din același club de judo la Sankt Petersburg când erau tineri. Boris a investit în hochei, împreună cu Ghennadi Timcenko. Frații Rotenberg au sprijinit proiectele lui Putin primind contracte în valoare de circa 7 miliarde de dolari pentru Jocurile Olimpice de la Soci și cu gigantul Gazprom, ceea ce a dus la o creștere a averii lor personale cu 2,5 miliarde de dolari.

Iuri Kovalciuk – Este cel mai mare acționar la Banca Rossia și unul dintre cei mai bogați 100 de oameni din Rusia. Este, de asemenea, bancherul personal pentru oficiali cu rang înalt din Federația Rusă, inclusiv pentru Putin. Este un consilier apropiat al președintelui și adesea i se spune „casierul”.

Banca Rossia – Este a 17-a mare bancă din Rusia, cu active de circa 10 miliarde de dolari. Considerată banca personală pentru oficialii ruși cu rang înalt, printre acționarii ei se numără membri ai misterioasei „Cooperative Ozero Dacea”, un cartier de pe malul lacului Komsomolsk, construit în 1996, ai cărui opt membri fondatori au devenit extraordinar de bogați în timpul regimului lui Putin. Mulți dintre aceștia sunt pe lista de persoane sancționate.

Oficiali guvernamentali

Serghei Ivanov, considerat a un prieten apropiat al lui Putin, este șeful Cancelariei prezidențiale din 2011. Sunt de aceeași vârstă, amândoi vin din Sankt Petersbug și au lucrat în spionaj înainte de intra în politică. La sfârșitul anilor 90, când Putin era directorul FSB, Iavnov era adjunctul lui. Apoi, Ivanov a fost ministru al apărării, din 2001 până în 2007, iar apoi a devenit prim-vicepremier și secretar al Consiliului de Securitate.

Vladimir Iakunin – Prieten cu Putin de mulți ani, făcea parte din rețeaua de la Sankt Petersburg și era membru al cooperativei Dacea. A fost numit președinte al Căilor Ferate ruse în 2005. Se consultă adesea cu Putin în privința problemelor companiei și îl însoțețte adesea în vizitele interne și externe. Și el s-a ocupat de proiecte majore de construcție pentru olimpiada de la Soci.

Vladimir Kojin - Ca șef al administrației prezidențiale din anul 2000, Kojin are în subordine 60.000 de oameni, peste 100 de întreprinderi și instituții, inclusiv Kremlinul și alte clădiri guvernamentale, dar și un parc auto de 4.000 de vehicule.

Viktor Ivanov – fost ofițer KGB și director adjunct al FSB, este un aliat al lui Putin și a fost șeful de personal la Primăria Sankt Petersburg. Acum, Ivanov este director al Serviciului Federal pentru Controlul Medicamentelor și este membru în Consiliul rus de Securitate. A fost și adjunct al șefului administrației Federației Ruse, din 2000 până în 2004, și asistent al președintelui din 2004 până în 2008.

Igor Sergun a devenit șeful seviciului de spionaj al armatei (GRU) în 2011. Este și adjunct al șefului Statului Major.

Aleksei Gromov este prim-ajunct al șefului Cancelariei prezidențiale.

Andrei Fursenko - Fost ministru al Educației și Științelor, a devenit consilier prezidențial în 2012. A făcut parte din cooperativa Dacea. Nu este un membru al cercului de prieteni ai lui Putin, dar este un colaborator apropiat.

Serghei Mironov – Membru în Consiliul Dumei de Stat și în comisia pentru construcții, este lider al grupului parlamentar Rusia Dreaptă. A jucat un rol-cheie în criza din Crimeea.

Viktor Ozerov – Președinte al comisiei pentru securitate și apărare din camera superioară a Parlamentului, Consiliul Federației.

Vladimir Djabarov – prim-vicepreședinte al comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federației.

Evgheni Bușmin – vicepreședinte al Consiliului Federației.

Nikolai Rîjkov – senator în Consiliul Federației.

Serghei Jelezniak – vicepreședinte al Dumei de Stat.

Aleksandr Totoonov – membru al comisiei pentru cultură, știință și informație din Consiliul Federației.

Oleg Panteleev – prim-vicepreședinte al Comisiei pentru chestiuni parlamentare.

Serghei Narîșkin – Președinte al Dumei de Stat din Federația Rusă și membru al Consiliului Național de Securitate și al partidului Rusia Unită, aflat la guvernare. Este fost șef al Administrației prezidențiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri