Cine sunt „vestele galbene”? Protestele, amplificate prin „fake news”

Data publicării:
proteste franta manifestanti genunchi

Franţa trage linie după al patrulea weekend consecutiv de proteste ale vestelor galbene. Ministrul de Interne anunţă că 135 de oameni - demonstranţi şi poliţişti - au fost răniţi în timpul manifestaţiilor violente de sâmbătă. Poliţia a reţinut aproape 1.000 de persoane după ce forţele de ordine au găsit asupra lor obiecte periculoase, precum ciocane şi bâte de baseball.


Deşi extrem de violente, protestele de sâmbătă au avut totuşi o amploare mai mică faţă de weekendul trecut, considerat cele mai sângeros din cele patru. 125 de mii de francezi au ieşit sâmbătă pe străzi să critice guvernul, din care 10 mii doar în Paris. Autorităţile scoseseră pe străzi aproape 90 de mii de poliţişti şi jandarmi, ceea ce înseamnă că au fost doi oameni ai legii la fiecare trei demonstranţi.

Aşa a arătat ieri Parisul, o capitală sub asediu, devastată în centru de manifestanţii care au venit hotărâţi să lase în urmă distrugeri. A fost al patrulea weekend consecutiv de proteste ale vestelor galbene, moment în care premierul francez a făcut apel la unitate. Edouard Philippe a condamnat acţiunile huliganilor şi a lăudat intervenţia forţelor de ordine.

Christophe Castaner - ministrul francez de Interne: „Au fost 125.000 de protestatari în toată ţara, dintre care 10.000 în Paris. Sunt 974 de persoane în arest, iar acest număr va creşte. Este un număr foarte mare. Am oprit amplificarea violenţelor, dar acestea încă sunt la un nivel foarte mare. Deşi sunt controlate, este inacceptabil!”

Cei mai mulţi demonstranţi au fost paşnici, dar radicalii au lăsat în urmă pagube mari. Protestatarii extremişti au dat foc şi au distrus maşini, magazine sau mobilier stradal.

Ce spun manifestanții?

„Ca totul să înceteze, trebuie un referendum, un referendum pentru demiterea lui Macron şi pentru rescrierea Constituţiei”.

„Nu-i mai vrem. Nu mai sunt credibili. Este imposibil. Noi stăm aici, vedeţi că suntem paşnici, şi ei ne gazează”.

Potrivit unui studiu făcut săptămâna trecută, vestele galbene au cel mai mare sprijin, de 27%, în localităţile mici, cu mai puţin de 2000 de locuitori. În schimb, la Paris, doar 12% dintre locuitori susţin această mişcare.

Dintre cei care spun că fac parte din vestele galbene, aproape jumătate au votat cu Marine le Pen la ultimele alegeri prezidenţiale şi doar 5% cu Emmanuel Macron.

Protestele, amplificate prin „fake news”

Autorităţile franceze au început să investigheze mai mult conturi false de pe reţele de socializare, care au fost folosite ca să convingă cât mai mulţi oameni să se alăture vestelor galbene.  Ancheta va fi coordonată de o instituţie specializată în protejarea siguranţei naţionale.

Oficialii de la Paris au fost alertaţi de multiplicarea numărului de conturi false care au început să distribuie imagini cu oameni bătuţi grav de poliţie. Acestea nu aveau nicio legătură cu protestul vestelor galbene, dar erau prezentate ca şi când erau de la demonstraţiile din ultimele săptămâni din Franţa.

Potrivit cotidianului britanic The Times, care citează surse din anchetă, aceste acţiuni au fost coordonate de Rusia, dar autorităţile franceze au spus că e prea devreme pentru a afirma asta.

Moscova a fost acuzată de implicare împotriva lui Emmanuel Macron și în campania prezidenţială din 2017.

Citiți și: 

Cine alimentează furia francezilor? Descoperirile unor investigații de securitate cibernetică

Reacția autorităților, după încă o zi de violențe în Franța. Bilanțul protestelor de sâmbătă

Adevărul despre protestatarii violenți de la Paris, relatat de o jurnalistă română

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri