Ciprul anunță că nu mai are nevoie de banii FMI. Își revine din criză

Data publicării:
sigla banca cipriota

Cipru nu mai are nevoie de ajutor, iar economia se redresează mai rapid decât se estima. Încă se înregistrează rate negative de creștere, dar îmbunătățirile sunt evidente de la trimestru la trimestru. Șomajul scade, iar finanțele publice sunt tot mai sănătoase. După doi ani de austeritate, Ciprul a reintrat pe șine.

 „Cu siguranță, nu mai avem nevoie de celelalte patru miliarde de euro din programul de finanțare. Acest lucru se întâmplă mulțumită rezistenței economiei noastre, a sectorului de producție și cetățenilor, înainte de toate. Deci, da, este o situație foarte îmbucurătoare”, a declarat Harris Georgiades, ministrul cipriot de finanțe.

Veștile bune vin după o perioadă grea de austeritate. S-au tăiat salariile bugetarilor, s-au tăiat ajutoarele sociale, taxele în schimb au crescut, companiile de stat au fost privatizate, iar sectorul financiar a fost restructurat.

În urmă cu doi ani, Ciprul punea plafoane draconice pe mișcările de capital, băncile străine nu puteau scoate sume mari din țară, la fel și oamenii de rând. Sistemul bancar era la risc, însă acum nu mai are nevoie de ajutor, iar restricțiile devin mult mai laxe. 

„Stabilizarea sectorului bancar, ridicarea iminentă a sancţiunilor, care demonstrează revenirea sistemului bancar, faptul că am reuşit să avem un buget echilibrat cu un excedent primar obţinut cu doi ani înainte de estimări, faptul că economia reală se îmbunătăţeşte, toate aceste lucruri sunt înregistrate, cred, şi de pieţele internaţionale”, a arătat ministrul de finanțe.

Guvernul cipriot şi-a propus să continue cu reformele structurale şi după ce încheie înţelegerea cu troica creditorilor.

În criză au mai primit asistenţă financiară şi irlandezii, portughezii şi grecii.

Primii au anunţat deja că vor să îşi ramburseze anticipat datoriile faţă de creditori. Grecia e singura care nu îşi revine. De la Lisabona i se spune că are o singură şansă - să înghită pastila amară a austerităţii, aşa cum a făcut şi Portugalia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri