CJUE reduce la jumătate amenda impusă Poloniei din cauza reformelor judiciare: 500.000 de euro pe zi

Data publicării:
sediu si sgila CJUE
Curtea de Justiție a UE. Foto: Profimedia

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a anunţat vineri că reduce la jumătate, respectiv la o jumătate de milion de euro pe zi, amenda aplicată Poloniei în urma disputei acesteia cu Bruxellesul asupra reformelor judiciare. Curtea estimează că guvernul de la Varşovia a implementat „în mare măsură” schimbările cerute de Comisia Europeană.

Instanţa europeană a impus Varşoviei în octombrie 2021 o amendă de un milion de euro pe zi pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, dar guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic şi a precizat că nici nu intenţionează să plătească, amintește Reuters, potrivit Agerpres.

Între timp, în urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia care făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, dar criticii guvernului conservator polonez, inclusiv Comisia Europeană, consideră că problema principală a politizării justiţiei poloneze rămâne în continuare nesoluţionată.

Acordul convenit în iunie anul trecut între guvernul polonez şi Comisia Europeană prevede desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători şi aprobarea în schimb de către executivul comunitar a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei, în cadrul programului european de relansare post-pandemie, prin care Polonia poate accesa peste 35 de miliarde de euro.

Totuşi, Comisia Europeană menţine în continuare blocate aceste fonduri, în timp ce persistă disputele sale cu guvernul polonez. Bruxellesul acuză Varşovia că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele mai largi din justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.

Reformele în sistemul judiciar implementate de guvernul conservator polonez în ultimii ani i-au adus acestuia mai multe condamnări la CEDO, unde sunt în aşteptare peste 300 de dosare legate de aceste reforme sau de consecinţele ei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri