Cocaină din Brazilia, în containere cu cărbune. România, implicată într-o amplă operațiune de anihilare a unei rețele de traficanți

Data publicării:
containere cu marfa descarcate in port
Foto: Guliver/GettyImages

Poliţia Română a fost implicată în destructurarea cele mai mari grupări internaţionale de trafic de cocaină. 45 de tone de stupefiante au fost traficate din Brazilia, pe cale maritimă, profitul dealerilor fiind de peste 100 de milioane de euro în doar şase luni.

Ancheta, cea mai amplă din istoria Europol, s-a desfăşurat în Europa, America de Sud şi Orientul Mijlociu. La operațiunea coordonată de Europol au mai participat, în afară de polițiștii români, și poliţiile din Brazilia, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, Ucraina şi Dubai.

40 de traficanţi au fost arestaţi în urma acestei operaţiuni-mamut.

Anchetatorii au descoperit că gruparea de traficanţi din Brazilia folosea ca paravan pentru a transporta drogurile mai multe companii de transport de cărbune, doar că în containerele pline de combustibil ascundeau şi mari cantităţi de cocaină. Transporturile care plecau din Brazilia aveau ca destinaţie mai multe porturi din Europa, inclusiv Constanța.

Un astfel de transport a ajuns şi în România, în aprilie, şi a fost verificat de poliţişti.

„Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, împreună cu cei ai Serviciului Porturi Maritime Constanţa, au participat, începând cu luna aprilie 2020, (...) sub coordonarea EUROPOL, la o amplă acţiune care a vizat o grupare formată din cetăţeni străini, bănuiţi de trafic de droguri, prin intermediul unor transporturi containerizate din Brazilia către Europa”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

„Un astfel de transport a fost descoperit în luna aprilie 2020, când mai multe containere de acest fel au fost identificate pe teritoriul României, rezultatele controalelor fiind însă negative. Pe baza schimbului de date, au rezultat indicii că această grupare ar avea conexiuni în Belgia, unde au fost efectuate mai multe capturi şi arestări, până în prezent”, mai arată sursa citată.

În perioada finală a operaţiunii, au fost desfăşurate acţiuni poliţieneşti operative, inclusiv pe teritoriul României, pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane. Schimbul de date operative s-a realizat prin intermediul Biroului de Legătură al României la Europol, precizează IGPR.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri