Cod roşu de furtună. „Zorba” a speriat turiștii, valurile sunt ca de tsunami

Data publicării:
valuri grecia

Furtuna Zorba a speriat turiştii de pe insula Santorini. Oamenii s-au înghesuit cu sutele în porturile din care pleacă vapoarele spre teritoriul continental al Greciei. Vijelia a atins, în această după-amiază, punctul maxim în Grecia. În Kalamata, valurile uriaşe au inundat ţărmul şi au pus oamenii pe fugă. Este cod roșu de furtuni în Creta, Peloponez, insulele Ionice și în Attica, regiunea unde se află și Atena.

Sunt deja rafale puternice de vânt, dar în orele următoare vor ajunge la 100 de kilometri pe oră. Valurile vor depăşi 10 metri înălţime şi există risc de inundații și de alunecări de teren. Grecii sunt sfătuiți să iasă din case doar dacă este strict necesar în următoarele zile.

Furtuna a măturat ieri prin Italia, unde a provocat pagube importante. Valuri asemătoare cu un tsunami s-au format în porturile siciliene. Mai multe bărci ancorate într-un golf din Acireale au fost distruse de apă. Valurile au ajuns până la şoseaua de coastă, iar traficul a fost îngreunat timp de mai multe ore.

În Grecia mai multe linii maritime au fost închise, în timp ce cursele aeriene aterizează sau decolează cu întârziere, din cauza furtunii. Au fost câteva ore de acalmie, iar feriboturile s-au umplut de turiştii care şi-au încheiat vacanţele mai repede din cauza vremii proaste. Se aşteaptă rafale de până la 100 km/h şi valuri de 10 metri.

Mulţi români au reuşit să plece zilele trecute către continent, dar unii sunt încă în insule şi speră să mai poată decola spre ţară.

„Temperatura este undeva la 18-29 de grade, vântul puternic, de-abia te poţi ţine pe picioare. Am întrebat la recepţie, momentan nu sunt întrerupte cursele charter. Sperăm sa putem decola spre Bucureşti”, a declarat pentru Digi24 Ionuț Costin Pop, un turist aflat în Grecia.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru Grecia şi pune la dispoziţie mai multe numere de telefon, pentru cetăţenii români care se confruntă cu situaţii de urgenţă.

Nu doar zonele costiere ale Greciei vor fi afectate. Furtuna va crea probleme şi în Turcia, unde, pe lângă rafale de vânt puternice, sunt aşteptate precipitaţii puternice, care, cel mai probabil, vor duce la inundaţii şi alunecări de teren.

La Izmir, vântul bate deja cu putere. Căpităniile porturilor au avertizat vapoarele că valurile vor fi şi mai mari. Intensitatea maximă a furtunii va fi atinsă aici duminică.

Și în timp ce autorităţile îndeamnă populaţia să stea la adăpost şi să se ferească de vremea extremă pe care furtuna Zorba a adus-o în Grecia, un pasionat de surf extrem îşi riscă viaţa pentru a profita din plin de valurile uriaşe:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri