Comisar european: Întârzierea „inacceptabilă” a livrărilor de vaccinuri AstraZeneca va fi compensată cu ajutorul Pfizer

Data actualizării: Data publicării:
doze de vaccin anti-covid ale Pfizer/BioNTech
Doze de vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană își va putea respecta țintele stabilite cu privire la vaccinările împotriva Covid-19 în pofida întârzierii livrărilor vaccinurilor AstraZeneca în condițiile în care compania Pfizer produce o cantitate mult mai mare decât era planificat, a afirmat comisarul european pentru Industrie Thierry Breton, potrivit Reuters.

AstraZeneca a anunțat, vineri, că va încerca să livreze statelor membre UE 30 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii martie, mult mai puține față de obligațiile contractuale inițiale, de 90 de milioane, și față de angajamentul făcut luna trecută, de a livra 40 de milioane de doze.

Într-o declarație făcută duminică la radioul francez Europe 1, Breton a afirmat că întârzierea celor de la AstraZeneca este „inacceptabilă”, însă până acum nu există niciun plan de a da în judecată compania.

„Vestea bună este că, deşi există întârzieri cu AstraZeneca, nu vom întârzia cu programul nostru de vaccinare în primul trimestru. Pfizer produce mai mult, mult mai mult decât era planificat, şi ne va livra mai mult”, a spus comisarul european.

Liderii UE au fost criticați pentru lansarea lentă a campaniilor de vaccinare în comparație cu alte țări, din cauza unui proces mai lung de aprobare și cumpărare a vaccinurilor dar și din cauza întârzierilor apărute în mod repetat în procesul de livrare.

Noua ţintă referitoare la livrările de vaccinuri ale AstraZeneca depinde de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, care trebuie să aprobe aprovizionarea de la o fabrică din Olanda, arătă un document intern, citat sâmbătă de Reuters.

Breton a spus că AstraZeneca are probleme cu testarea, ceea ce reprezintă un semn al problemelor de logistică, şi a îndemnat consiliul de administraţie al companiei să ia măsuri.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri