Comisarul european pentru Justiție vrea o definiție unică la nivelul UE pentru discursul instigator la ură

Data publicării:
taste de computer cu inscriptia HATE si MORE HATE
Comisia Europeană vrea să legifereze discursul instigator la ură la nivelul blocului comunitar. Foto: Profimedia

Comisia Europeană va propune o definiție unitară la nivelul blocului comunitar pentru discursul instigator la ură (hate speech), în încercarea de a pune capăt abuzurilor online, a anunțat marți comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, potrivit Politico.

"Vreau să extindem la nivel european noțiunea de infracțiune pentru discursul instigator la ură în toate formele sale, nu numai pentru terorism, ci și pentru rasism, ură împotriva minorităților și alte tipuri de hate speech de pe platformele online", a spus comisarul pentru Justiție.

CE a anunțat încă din septembrie anul trecut că vrea să extindă lista infracțiunilor astfel încât să acopere discursul instigator la ură pe bază de rasă, religie, naționalitate sau etnie. De asemenea, era luată în calcul și instigarea la ură în legătură cu sexul și cu orientarea sexuală.

În prezent, țările UE au reguli diferite în privința discursului instigator la ură.

În timp ce Comisia a propus în decembrie reguli pentru conținutul online, Reynders a spus că CE vrea "să facă mai mult" pentru a stopa abuzurile online.

Reynders a mai adăugat că propunerea UE, denumită Legea Serviciilor Digitale, este prima parte a strategiei europene de a combate discursul instigator la ură, care va cere platformelor online să elimine conținutul ilegal și produsele astfel definite de legile naționale și europene.

Tot el a cerut adoptarea unei definiții unice la nivel comunitar pentru discursul instigator la ură, care să fie unanim acceptat de cele 27 de state membre.

Țările UE și-au exprimat însă îngrijorarea în privința Legii Serviciilor Digitale, din cauză că diferențele culturale și naționale în privința a ceea ce este considerat discurs ilegal ar putea avea impact asupra libertății de expresie.  

Comisia va veni cu o propunere în privința discursului instigator la ură în cursul acestui an.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri