Comisia Europeană a propus ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova

Data publicării:
Berlaymont Comisia Europeana -AFP Mediafax Foto-GEORGES GOBET 1-2

 

Propunerea respectivă vine după ce la 15 noiembrie președintele Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, a anunțat rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni R. Moldova-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, precum că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile Planului de Acţiuni respectiv și merită să obțină abolirea regimului de vize, relatează Unimedia.

„Sunt încântată că am posibilitatea să vin cu propunerea de a propune ridicarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova care dețin pașapoarte biometric. Doresc să felicit autoritățile Republicii Moldova pentru eforturile depuse în implementarea reformelor-cheie și realizările importante care le-au făcut până la această etapă. Posibilitatea de a călători fără vize va facilita în continuare contactele interumane şi consolidarea cooperării dintre oamenii de afaceri, precum şi legăturilor sociale şi culturale dintre R. Moldova şi UE. Este speranţa mea sinceră că şi alte state ale Parteneriatului Estic, care doresc obţinerea regimului liberalizat de vizei, vor continua să lucreze în vederea obţinerii acestui obiectiv important”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Astfel, propunerea de a ridica vizele pentru cetățenii moldoveni care dețin pașapoarte biometrice va fi discutată de Parlamentul și Consiliul European.

„Sunt încântat că putem să facem această propunere în ajunul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde de asemenea ne-am propus să parafăm Acordul de asociere, inclusiv Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb cu Republica Moldova. Acestea sunt pietre de temelie pozate pe drumul european al Republicii Moldova. Benefeciarii finali vor fi cetățenii Republicii Moldova”, a spus, la rândul său, Stefan Fule, comisarul european pentru extindere şi politica europeană de vecinătate.

Comisia Europeană speră că va obține acceptul parlamentarilor europeni înainte de finalul actualei legislaturi a Parlamentului European. Oficialii moldoveni, dar și europeni au anunțat anterior că, în astfel de condiții, moldovenii ar putea călători fără vize în UE de la sfârșitul anului 2014, începutul lui 2015. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri