Comisia Europeană a semnat un contract cu un al șaselea producător de vaccinuri COVID-19

Data actualizării: Data publicării:
vaccin coronavirus covid-19
Vaccin anti-COVID Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a încheiat, miercuri, o serie de discuții preliminare cu societatea BioNTech-Pfizer pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. BioNTech-Pfizer este cea de-a șasea societate cu care Comisia a încheiat discuții, după Sanofi-GSK la 31 iulie, Johnson & Johnson la 13 august, CureVac la 18 august și Moderna la 24 august. Primul contract, semnat cu AstraZeneca, a intrat în vigoare la 27 august.

„Contractul avut în vedere cu societatea BioNTech-Pfizer ar urma să prevadă posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene. Se anticipează că Comisia va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opțiune de a achiziționa până la 100 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19”, arată un comunicat al executivului european.

BioNTech este o companie germană care colaborează cu societatea Pfizer din SUA în vederea dezvoltării unui nou vaccin bazat pe ARN mesager (ARNm), potrivit sursei citate. ARNm joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucțiunile care direcționează celulele din organism să producă proteine care pot preveni sau combate bolile.

Discuțiile preliminare încheiate miercuri au scopul de a duce la un angajament prealabil de achiziție care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență. Acest instrument dispune de fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite, produse de societăți diferite.

Strategia europeană în materie de vaccinuri urmărește să asigure accesul cetățenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile, într-un interval de timp de 12 până la 18 luni, potrivit Comisiei Europene.

Începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru efortul global de redresare.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri