Comisia Europeană avertizează Twitter din cauza „propagandei ruse agresive”

Data publicării:
ochelari de soare pe care e reflectata sigla twitter
Comisia Europeană avertizează Twitter din cauza „propagandei ruse agresive”. Foto: Profimedia

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a declarat miercuri că se simte „din ce în ce mai inconfortabil pe Twitter” din cauza propagandei ruse de pe această platformă.

Vera Jourova a avertizat că Twitter riscă să încalce noul regulament al UE privind serviciile digitale (DSA) care se aplică de la sfârşitul lui august, din cauza „propagandei ruse agresive nereglementate”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Twitter este una dintre cele nouăsprezece „platforme foarte mari” digitale, precum TikTok, Instagram, Youtube sau Google Search, care au fiecare peste 45 de milioane de utilizatori activi în UE şi care vor fi supuse unor controale întărite de Bruxelles.

Acestea vor fi supuse în special unui audit anual independent pentru a exista siguranţa că luptă în mod eficient împotriva dezinformării şi urii pe internet.

Jourova şi-a exprimat îngrijorarea că Twitter rămâne fără personal dedicat combaterii dezinformării, după disponibilizările masive decise de miliardarul Elon Musk care a cumpărat reţeaua de socializare în octombrie 2022.

„Am fost dezamăgiţi de datele pe care le-au transmis în ianuarie şi, desigur, urmărim ce fac cu capacităţile” care le-au mai rămas, a spus Jourova în cadrul unui interviu organizat la Bruxelles de European Newsroom, regrupând mai multe agenţii de presă printre care AFP.

Mai devreme în cursul zilei, vicepreşedinta Comisiei a scris pe Twitter că platforma respectivă îşi încalcă „angajamentele în privinţa Codul de luptă împotriva dezinformării”, un cod de bune practici la care adera voluntar o serie de platforme şi care va juca un rol cheie în aplicarea DSA.

„Aş compara situaţia cu şofatul pe autostradă. Dacă depăşeşti viteza autorizată, eşti penalizat şi rişti într-o zi să fii privat de permisul de conducere”, a comentat ea.

„Dorim ca Google, Twitter şi ceilalţi să-şi intensifice activitatea împotriva propagandei ruse”, a continuat Jourova, precizând că Comisia va fi responsabilă pentru respectarea DSA.

„Întotdeauna este loc de dialog. Şi chiar aş vrea să-i explic lui Musk filosofia noastră, protejăm libertatea de exprimare... dar libertatea de exprimare în UE nu este nelimitată”, a adăugat ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri